Skip to main content

Kleur van het jaar 2016

Heb jij hem al gezien?

...DE kleur van 2016...

Ieder jaar lanceert AkzoNobel zijn jaarlijkse studie naar trends op kleurgebied. Daar uit voort komt de ‘Kleur van het jaar”. Voor 2016 is dat ‘a shade of gold’ oftewel ‘okergoud’.

De kleur van het jaar wordt gekozen door experts op het gebied van kleur en design. Deze experts stellen ook de kleurengids ColourFutures2016 van AkzoNobel samen.

AkzoNobel stelt dat goud een kleur is “die de belangrijkste trends voor volgend jaar verbindt”. Het thema is dualiteit en “goud is helder genoeg om de aandacht te trekken en tegelijkertijd subtiel refereert aan geschiedenis en erfgoed”, aldus Heleen van Gent, hoofd van AkzoNobels Global Aesthetic Center. “Goud is daarmee een mix van verleden, heden en toekomst”.

Het thema dualiteit spreekt mij erg aan. Het is goed om terug te kijken naar wat het verleden ons geboden heeft, maar zeker ook essentieel om te kijken naar wat de toekomst ons nog gaat bieden. Dit geldt natuurlijk voor het leven, maar ook voor het interieur. Heerlijk die combinatie van oud en nieuw. Ik ben zelf erg van de rijke kleuren van toen, maar ik houd ook erg van nieuw (nieuwe ontwerpen, nieuwe kleuren).

In de trends voor 2016 zie je de dualiteit ook duidelijk terug: in kleurgebruik en in materiaalgebruik. Het handgemaakte versus het grid-patroon, felle kleuren versus warme rijke kleuren.

Okergoud is een warme tint die goed combineert met hout, planten en pastels. Mooi ton-sur-ton, met natuurlijke tinten (Nature-trend) of juist lekker opvallend.

Hoe ga jij hem gebruiken?

Foto's: Flexa/ AkzoNobel

Op de hoogte blijven van blogs, nieuws, acties of DIY's? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder ook inloggen met uw account van bijvoorbeeld facebook.