December Feestmaand

10 tips voor een leuke kerst met kinderen (+ gratis download)

Kerst... Een sfeervol feest. Tenminste… Dat is de bedoeling.

Ik houd zelf erg van de sfeer rondom kerst. Heerlijk, die lampjes en die versiersels, lekker warm binnen zitten of juist een lange wandeling in de koude buitenlucht, maar vooral de gezelligheid van samen, samen dingen doen. En wat is er nou leuker om samen met je kind(eren) alvast in de sfeer van kerst te komen en de feestdagen ook feestelijk te laten verlopen…

Daarom 10 tips voor een geslaagd kerstfeest met kinderen:
(klik op de tip voor uitleg of een beschrijving)

 1. Tuig samen de kerstboom op
 2. Tuig samen met je kind de kerstboom op. Gezellig met kerstmuziek, warme chocomelk, glühwein en kerstkransjes. De sfeer zit er meteen goed in!
 3. Maak je eigen tape
 4. Super om kadootjes mee in te pakken! Nodig: dubbelzijdig tape en glitters (goud, zilver of welke kleur dan ook). Doen: Doe wat glitters op een bordje. Knip een stuk dubbelzijdig tape af. Trek aan 1 kant het beschermlaagje eraf. Doop deze kant in de glitters. Klaar is je glittertape! Ook leuk in kleur!

 5. Maak je eigen inpakpapier
 6. Maak je eigen inpakpapier. Laat je kind een tekening of kleurplaat maken en gebruik deze als inpakpapier.
 7. Maak een kerstslinger (+ gratis download)
 8. Maak een kerstslinger en versier je eettafel, woonkamer, kerstboom of de kinderkamer ermee. Nodig: Papier, lijm, touw. Doen: Download hier de gratis printable. Print op papier naar keuze (kraft papier, wit karton). Knip uit. Plak het touw vast op de sterren en laat telkens een zelfde afstand vrij tussen de sterren. Je kunt er voor kiezen om de sterren enkelzijdig of dubbelzijdig te plakken.

 9. Maak je eigen kerstkaarten
 10. Laat je kind tekenen of stempelen. Nodig: A6 papier (kaarten + enveloppen, Hema), stiften en/ of stempels + stempelkussen (Hema). Doen: Laat je kind stempelen wat hij/zij kan (kleine kinderen bv alleen figuurtje, grotere kinderen ook de teksten). Schrijf op de achterkant je wens of bericht en hij kan in de envelop. Adres + postzegel erop en in de brievenbus! Want hoe leuk is het om nog echte post te krijgen?! Zeker wanneer het zelfgemaakt is.

 11. Maak je eigen tafelkleed
 12. Maak je eigen tafelkleed voor de feestdagen. Nodig: Katoenen kleed, textielverf, halve aardappel of grote gum, bakje voor de verf, mesje. Doen: Was, droog en strijk het tafelkleed wanneer deze nieuw is eerst. Snijd een kerstvorm uit de aardappel of gum. Trek het tafelkleed strak. Doop de aardappel of gum in de textielverf en stempel op het tafelkleed. Kies voor 1 kleur verf, omdat dit het geheel wat rustiger maakt.

  Laat het tafelkleed 24 uur drogen en strijk het op een lage stand. Strijk de achterkant van het kleed. Leg er eventueel een oude theedoek o.i.d. onder, omdat de verf nog iets af kan geven. Daarna kan het kleed gewoon gewassen worden op 30/40 graden (lees even de gebruiksaanwijzing van jouw textielverf). Was het tafelkleed de eerste paar keer wel apart ivm. afgeven.

 13. Maak kerststukjes
 14. Maak kerststukjes of andere tafeldecoratie. Nodig: takjes, dennenappels, besjes enz., oase, vaasje / fles, kerstdecoratie. Doen: ga samen met je kind buiten op zoek naar mooie spullen voor in je kerststuk. Gebruik als basis het groen en versier daarna met kerstdecoratie. Je kunt ervoor kiezen om een echt kerststukje te maken of gewoon een tak in een fles te zetten en zetten te versieren met ballen. Net wat bij jou en/ of je kind past.
 15. Dek samen de tafel
 16. Laat je kind helpen met het dekken van de tafel (daar waar het kan). Hij/ zij vindt dat vaak erg leuk en voelt zich gezien (hij/zij hoort er echt bij).
 17. Maak of koop kleine krijtborden
 18. Om er voor te zorgen dat je kind net wat langer aan tafel kan zitten, is het leuk om kleine krijtbordjes te maken of kopen, zodat ze na het eten aan tafel kunnen tekenen. Nodig (maken): Stuk hout, schoolbordverf, krijt of krijtstift. Krijtstiften zijn op veel plekken te koop (o.a. online en Hema).

 19. Laat je kind helpen met het kerstdiner
 20. Laat je kind helpen met het kiezen van gerechten. Laat hem/haar helpen met het maken van gerechten. Of laat je kind helpen met het opdienen van gerechten. Kinderen vinden het fijn om betrokken te worden bij activiteiten. Ze voelen zich dan meer betrokken en bijzonder. Want ze krijgen daarmee vaak oom complimentjes. 2 vliegen in een klap; je krijgt hulp en je kind krijgt extra aandacht!
Op de hoogte blijven van andere DIY's, blogs, nieuws of acties? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!
December Feestmaand
Merry Christmas

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder ook inloggen met uw account van bijvoorbeeld facebook.

Door gebruik te maken van deze website of door te klikken op "Ik ga akkoord", geef je toestemming voor het plaatsen van cookies door deze website.