Skip to main content

5 momenten om na te denken over de kinderkamer

Op welke momenten denk je na over de kinderkamer en waar moet je dan rekening mee houden?

De kinderkamer… een ruimte die meegroeit met je kind.

Op welke momenten denk je na over de kinderkamer en waar moet je dan rekening mee houden?

(klik op de roze tekst voor meer uitleg)

 • Na de 20-weken-echo
 • Veel ouders hebben dan het gevoel dat het ‘mag’. De echo is goed en dus kunnen ouders-to-be echt vooruit kijken en plannen. Ouders willen graag het beste voor hun kind, dus het kamertje moet spik en span zijn voordat de baby er is.

  Waar moet je aan denken?

  Baby’s slapen, eten, knuffelen en spelen. Daarom is het belangrijk dat er op de babykamer een plekje is om te slapen (fijn en veilig slapen), verzorgd te worden (commode), in bad te gaan (ruimte voor het badje), om te knuffelen/ voeden (fijne stoel) en er moet natuurlijk een plekje zijn om spullen op te bergen (commode/kast). Daarnaast is een rustige omgeving erg prettig voor een baby in een wereld vol met prikkels. Dus houd er bij de inrichting/styling rekening mee dat het kamer niet te druk is.

 • Bij de geboorte van een broertje of zusje
 • Er moet immers een slaapplek bij komen. Een nieuwe kamer voor het broertje/zusje of een nieuwe babykamer.

  Waar moet je aan denken?

  Het ligt natuurlijk aan de leeftijd van het kind wanneer hij/zij deze nieuwe kamer krijgt en of daar bijvoorbeeld nog een plek moet komen om te verzorgen (commode). Verder is het belangrijk dat het kind een fijne plek heeft om te slapen, om op te bergen (kleding en speelgoed) en om te spelen. Zo creëer je het eigen-plek-gevoel. Kinderen in de peuterleeftijd willen hun eigen-ik graag laten zien. Betrek ze bij het maken van hun nieuwe kamer. Houd waar mogelijk bij de indeling van de kamer rekening met de mogelijkheid om later een bureautje bij te plaatsen of op een andere manier de kamer makkelijk te veranderen wanneer ze ouder worden.

 • Bij 4/5 jaar
 • Je kind gaat naar school en krijgt andere behoeftes; ze willen een plekje voor zichzelf en spelen graag op hun kamer. Of ze willen een eigen bureautje waar ze aan kunnen ‘werken’.

  Waar moet je aan denken?

  Op deze leeftijd hoef je vaak niet de hele kamer aan te pakken. Het is vaak een kwestie van kleine verandering: een bureau plaatsen zodat ze kunnen werken op hun eigen kamer of zich anderszins kunnen terugtrekken. Een plekje om te spelen/lezen is ook fijn. Zo’n plekje kan natuurlijk makkelijk gecreëerd worden op het eigen bed. Leg aan de achterkant extra kussens neer en plaats een leeslampje… Een plek om te spelen kan makkelijk afgebakend worden met bijvoorbeeld een vloerkleed.

 • Bij 7/8 jaar
 • Op deze leeftijd komen kinderen echt in een andere fase terecht. Hun taalverwerving is voltooid en ze zijn klaar om te leren lezen en schrijven. Ze komen hierdoor in een 'andere' wereld terecht. Vriendschappen worden ook steeds belangrijker.

  Waar moet je aan denken? Niet elk kind heeft op deze leeftijd behoefte aan verandering. Belangrijk is te kijken of de veranderingen die het kind ervaart, effect hebben op hun beleving van hun eigen kamer. Met andere woorden, voelt je kind zich nog prettig of sluit de sfeer van de kamer niet meer helemaal aan? Ook dit hoeven geen grote veranderingen te zijn. Soms is het voldoende om andere accessoires toe te voegen, een extra plankje te maken of een andere kleur dekbedovertrek op het bed te doen.

 • Bij de wisseling van school (basisschool > middelbare school)
 • Ze zijn immers al groot en voelen zich ook zo. Ze willen een echte meiden-kamer of stoere-jongens-kamer. Hun behoeftes veranderen doordat ze in de puberteit komen; Ze willen slapen, hangen en ‘moeten’ huiswerk maken.

  Waar moet je aan denken? Op deze leeftijd is het belangrijk dat kinderen kunnen (mee)beslissen over hun eigen kamer. Het is immers hun domein en daar zullen ze heel wat uurtjes doorbrengen de komende jaren. Belangrijk is dat ze een plek hebben waar ze zich fijn voelen en waar ze zich met vriendjes/vriendinnetjes oftewel vrienden/vriendinnen kunnen terugtrekken. Zorg voor een goed bed, voldoende opbergruimte, een goed bureau en een mogelijkheid om te hangen. Dat laatste kan ik de vorm van veel kussens op bed, een bedbank op de kamer of bv. Een stoere hangstoel.

  Een laatste opmerking: Houd bij elke fase rekening met JOUW kind. Waar heeft jouw kind behoefte aan?!

  Veel plezier!
  Op de hoogte blijven van blogs, nieuws, acties of DIY's? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!

  Plaats een reactie

  U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder ook inloggen met uw account van bijvoorbeeld facebook.