DIY KIDS Zomerdromen

Zullen we dromen vangen?

Lekker aan de slag met je kind(eren)!

Heerlijk die zomervakantie. In ieder geval voor je kinderen. Want ja, je kinderen mogen dan 6 weken vakantie hebben, jij hebt dat vast niet… Maar hoe leuk is het dan om in de tijd dat je wel vrij bent samen iets leuk te doen en te maken.

Wat
Dromenvanger DIY

Waarom
Waarom een dromenvanger? Gewoon omdat het leuk is, je lekker buiten naar 'schatten' kunt zoeken en omdat het je kind kan helpen bij nare dromen.

‘Kinderen kunnen vanaf de kleuterleeftijd hun dromen goed navertellen. In dromen verwerkt het kind de indrukken die het overdag heeft opgedaan. Dromen kunnen hierdoor signalen geven over het gevoelsleven van het kind. In dromen kunnen dus ook de angsten of frustraties van een kind naar buiten komen. Er is dan sprake van nachtmerries. Zo af en toe een nachtmerrie is geen reden tot zorgen. Ieder kind heeft wel eens tegenslagen of angsten, dit hoort ook bij de ontwikkeling.

Er kunnen een aantal zaken ten grondslag liggen aan een nachtmerrie. Zo kan een erg drukke dag voor nachtmerries zorgen, net als vermoeidheid en te weinig slaap. Maar ook koorts, ziekte, te veel/ te laat eten of het gebruik van medicijnen kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van nachtmerries. Ook kunnen nachtmerries voortkomen uit het slapen op de rug of slapen in een te warme kamer of bed. Daarnaast kunnen emotionele problemen zorgen voor nachtmerries. In de nachtmerrie wordt een nare gebeurtenis dan verwerkt.

Ook al hoeft een nachtmerrie niet meteen te betekenen dat er iets aan de hand is, een kind kan wel last van de nachtmerries hebben en dan is het goed het kind hulp te bieden. Een kind met nachtmerries kan geholpen worden door samen met het kind dingen te bedenken waardoor de dromen weg blijven. Bijvoorbeeld 's avonds voor het slapen gaan samen alle boze dromen wegblazen, erover praten of een dromenvanger ophangen waar alle nare dromen in blijven hangen.’ (www.opvoedadvies.nl/dromen)

Hoe
Deze super coole, mooie, handige, grappige, glimmende (enz.) dromenvanger is makkelijk te maken. Is je kind nog te kleine om te knopen, help hem/ haar daar dan nog bij.

Nodig:
- Takjes (+/- 20 cm)
- Touw
- Gekleurd touw
- Dennenappels, schelpen, kleine takjes of ander natuurschoon
- Rietjes (in stukjes geknipt)
- Kerstslingers (oid)
- (gekleurde) veertjes
- Knopen, kralen
- Enz.

Stap 1: Ga naar het bos om takken te zoeken. Je hebt minimaal 3 takken van ongeveer 20 cm nodig. Je kunt natuurlijk kiezen voor grotere takken (de dromenvanger wordt groter) of voor meerdere takken (4: je krijgt dan een vierkante dromenvanger; 5/6: 5 of 6 hoek).

Stap 2: Bind de takken aan elkaar met een stuk touw. Kies voor sisal (of ander natuurlijk touw) om het geraamte iets minder op te laten vallen en kies voor kleur wanneer je juist wel wil dat het opvalt.

Stap 3: (optie) Wikkel gekleurd touw om de takken. Zo ontstaat er een soort van spinnenweb. Kies je hiervoor dat houd je het geraamte verticaal. Doe je dit niet, dan houd je het geraamte horizontaal.

Stap 4: Kies zes gekleurde touwtjes (of minder / meer, wat jij wilt) en maak die vast aan het geraamte. Heb je een spinnenweb gemaakt dan bind je de touwtje aan het onderste takje vast (naast elkaar). Heb je geen spinnenweb, maar een geraamte dan kun je de touwtjes verdelen over de takjes.

Stap 5: Rijg of versier elk touwtje zoals jij wilt.

Stap 6: Maak een touwtje (+/- 40 cm) vast aan de bovenkant van het geraamte (bij spinnenweb) of maak aan alle hoeken van het geraamte een touwtje. Knoop deze bovenaan aan elkaar en je kunt je dromenvanger ophangen.

Vang fijne dromen! (of juist de nare, zodat ze weggaan!)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder ook inloggen met uw account van bijvoorbeeld facebook.

Door gebruik te maken van deze website of door te klikken op "Ik ga akkoord", geef je toestemming voor het plaatsen van cookies door deze website.