Kleuradvies vanuit gevoel?!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik een passie voor interieur. Niet voor niets heb ik de opleiding ‘Interieurarchitectuur’ aan de kunstacademie gedaan. Ik ben echter gaan werken in de hulpverlening.. Na 7 jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen… op het creatieve vlak. Die creativiteit miste ik zo. En nu, weer een paar jaar later, kom ik steeds meer terug bij mijn oude liefde ‘Interieurontwerp’. Gek dat je daar zo’n omweg voor nodig hebt (achteraf jammer, maar het loopt zoals het loopt..)

De basis heb ik natuurlijk op de kunstacademie meegekregen en verder doe ik alles op gevoel. Hoewel mijn gevoel klopt, is het soms lastig uitleggen aan een klant waarom je kiest voor welke kleur of kleurencombinatie. Daarom heb ik recent de cursus ‘Kleuradviseur’ gevolgd. Daar waar ik normaal vanuit gevoel werk, merkte ik tijdens de cursus dat ik teveel ging denken vanuit hetgeen ik geleerd had. Rare gewaarwording; Ook belemmerend voor mij merkte ik. Terug naar je gevoel was dan ook de tip die ik kreeg; Eerst gevoel dan finetunen met de kennis die je hebt. Check!

Om de nieuwe kennis direct toe te passen, mocht ik een kleurenplan maken voor een klant. Volledig op mijn eigen manier en zoals ik het normaal ook zou doen. Aan de hand van het PvE (pakket van eisen), de bestaande plattegrond en een paar foto’s van hoe het er nu uitziet, ben ik aan de slag gegaan.

Eerst met een moodboard en daarna met de indeling en het werkelijke kleurenplan. De klant wilde graag:
• Warmte (warmere kleuren en lichte houttinten)
• Opbergruimte
• Pasteltinten
• Eenheid
• Landelijk modern
• Planten
• Speelser qua kleur
• Petrol

Hoewel blauw vaak wordt gezien als een koude kleur kan het zeker wel warmte geven. Dit heeft dan weer te maken met welke blauw en hoe het verder gecombineerd wordt. Door hier gebruik te maken van verschillende blauwtinten en dit te combineren met hout en warme materialen als als, stof en leer (niet warm qua materiaal, wel qua kleur) en planten, wordt het een warm en sfeervol geheel. De kleur wordt mede bepaald door de lichtinval in de ruimte. Hiermee bedoel ik dat een koude kleur minder koud wordt wanneer de ramen op het zuiden zijn. Lichtinval heeft invloed op de kleurbeleving. Het licht dat door ramen op het noorden komt is anders dan licht door ramen op het zuiden (en alles wat daar tussen zit).

Wanneer jij kleuradvies krijgt of zou krijgen, vindt jij het dan belangrijk dat de adviseur uitlegt waarom bepaalde kleuren zijn gekozen of vindt je het belangrijk dat je er blij van wordt? Of beide natuurlijk ;-)

Dé trends van 2019(!) volgens Jantrendman

Twee keer per jaar naar Show Up, dé inkoop en inspiratiebeurs van Nederland. Heerlijk rondkijken; nieuwe merken en producten spotten (en inkopen) en natuurlijk lezingen bijwonen. Uit de presentatie van Jan Agelink van buro Jantrendman kwamen de volgende 4 trends naar voren: Hyper Tribe, Norm Form, Human League en Magic Realism. Deze trends worden bij Show Up altijd ondersteund door vier mooie product-persenaties, zodat direct zichtbaar is hoe deze trends zich vertalen in interieurproducten.

Welke trend spreekt jou het meeste aan?

Hyper Tribe

Norm Form (New Order)

Human League

Magic Realism (And Beyond)

Opgeruimd het nieuwe jaar in...

De feestdagen zijn weer achter de rug; De vakantie is voorbij en het gewone leven begint weer. Maar wel in een nieuw jaar; een jaar met nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen en hopelijk heel veel mooie momenten met iedereen die je lief is.

Maar heb jij dat nou ook… dat nu alles achter de rug is en de kerstboom je huis weer uit is, je huis even wat anders voelt? Kaal? Of juist rommelig? Je gewoon even opnieuw de balans moet zoeken? Ons huis voelt eigenlijk een beetje beide op dit moment; zowel kaal als rommelig (kan dat?).

De kerstboom laat natuurlijk ook letterlijk een kale plek achter. Maar hoe vul je die op? Hoe begin je het jaar fris? Ze zeggen wel eens ‘een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’, dus ik zou zeggen begin daar mee… OPRUIMEN. Maar dan ook echt goed en niet alleen de kerstboom en kerstaccessoires. Kijk je kamer eens rond… Waar word je nog steeds blij van en waar niet? Kun je dat waar je niet meer blij van wordt nog hergebruiken door bijvoorbeeld te schilderen of het voor iets anders te gebruiken of misschien is het voldoende door het alleen ergens anders neer te zetten?
Zo ben ik alweer aan het schuiven gegaan.. Mijn plantentafeltje heeft al heel wat hoekjes van de kamer gezien ;-) en het keukentje en kindertafeltje staat ook weer ergens anders. Ben je er echt op uitgekeken? Verkoop het of geef het weg. Er is vast iemand nog wel blij mee :-) En mocht je het nog kunnen verkopen, dan kun jij daarna mooi weer wat nieuws kopen.

Opbergmogelijkheden
Om goed te kunnen opruimen is het niet alleen belangrijk om spullen uit te zoeken en weg te doen, maar ook om goed op te ruimen. En goed opruimen kan alleen als jij voldoende en de juiste opbergmogelijkheden hebt.
4 Tips:
1. Klinkt logisch… berg kleine dingen op in kleine opbergers en grote dingen in grote opbergers. Kleine dingen vind je niet gauw terug in te grote opbergers.
2. Sorteer spullen: inpakpapier bij inpakpapier, bakaccessoires bij bakaccessoires, LEGO bij LEGO, auto’s bij auto’s. Zo ziet het er niet alleen netjes uit, maar je kunt alles ook veel makkelijker terug vinden.
3. Zorg voor verschillende soorten opbergmogelijkheden: open en gesloten, klein en groot, in het zicht en uit het zicht. Sommige dingen wil je gewoon liever niet zien, maar moet wel binnen handbereik zijn; Kies dan voor een gesloten opberger.
4. Als je kinderen hebt… zorg voor opbergers waardoor kinderen zelf kunnen (leren) opruimen. Een kist met een zware deksel is misschien wel mooi, maar maakt het voor kinderen lastig om zelf op te ruimen.

Zo, en nu alles opgeruimd is, kun je op opnieuw gaat indelen of stylen. Wat jij wilt ;-)
En kom je er nou niet uit alleen, denk er dan eens over om hulp te vragen van een interieurstylist. Wil je meer weten over de mogelijkheden die StudioMPeet biedt? Lees dan even verder op mijn website.

Last-minute inpak tips

De workshop gemist , maar toch zin om eens ‘uit te pakken’ met het inpakken van je Kerstcadeaus? Met deze tips pak jij elk cadeau mooi in! Als de basis goed is, kun je het verder zo mooi maken als jij wilt.

TIP 1: Zorg dat je niet teveel papier hebt wanneer je cadeautjes inpakt. Zorg dat de zijkanten niet op de achterkant uitkomen. Zo krijg je het strakste resultaat.

TIP 2: Pak moeilijke cadeaus in een zelf-gevouwen zak in. Zo past elke vorm erin.
Om te beginnen is het belangrijk dat je een stuk papier uitknipt dat minimaal twee keer de breedte heeft van je cadeautje en minimaal 1,5 keer de lengte. Zo past je cadeau altijd in de cadeauzak.

Heb je niet zo recht geknipt? Vouw dan eerst een stukje om voordat je hem dichtplakt, zodat de buitenkant strak lijkt.

De foto's zijn gemaakt in het sfeervolle avondlicht ;-). Wanneer ik foto's in daglicht kan maken zal ik deze vervangen.

TIP 3: Maak je eigen inpakpapier. Heb je nog wit inpakpapier liggen, gebruik dit dan. Heb je geen wit inpakpapier, gebruik dan de achterkant/binnenkant van inpakpapier dat je wel hebt liggen. Versier dit papier met zelfgeschreven teksten of figuren. Maak hierbij gebruik van zwarte pennen, stiften, verf. Teken bv kerstbomen of maak kleine elanden van je vingerafdruk; Hoe simpeler, hoe leuker.

TIP 4: Versier je cadeaus met stickers, washi-tape, touw, lint, takjes of strikjes. Weet je niet goed hoe je een mooie strik maakt?

1. Neem een stuk lint (hoe breder hoe mooier) en vouw deze bij ongeveer 10 cm dubbel. Wil je een grotere strik neem dan iets meer lint. Vouw hem nog 8x om. Wil je een vollere strik, vouw dan vaker dan 10 keer. Wil je een minder volle strik, vouw dan minder vaak.
2. Knip het dubbelgevouwen lint in het midden schuin in tot net iets voor het midden.

3. Doe dit ook aan de andere kant. Pas op dat je niet te ver in knipt, anders knip je de strik door.
4. Maak de strik vast op het cadeautje (maak eerst een basis-strik waaraan je deze strik kunt bevestigen).
5. Trek nu voorzichtig van binnenuit 1-voor-1 de laagjes naar buiten; 1 naar links, 1 naar rechts enz.

TIP 5: Pak je cadeau in met glitters

1. Leg een stuk transparante folie neer.
2. Strooi hier glitters (of confetti) op.
3. Leg een stuk inpakpapier op de kop op de glitters en pak je cadeau in zoals elk cadeau (zie bovenste foto voor het resultaat).

Succes! Ik ben benieuwd naar jouw mooi ingepakte cadeau!

Voor welke kerstboom ga jij dit jaar?

Hoewel de Sint nog in het land is, zijn veel mensen toch al bezig met de Kerst. De een net iets meer dan de ander ;-) maar toch....

Elk jaar zijn er weer nieuwe trends op het gebied van styling van de kerstboom. Ga jij mee met de trends of doe jij wat je wilt? Of misschien kies je wel gewoon voor wat je elk jaar doet. Nieuwe kerstboomversiering kost immers ook geld..
Mocht jij wel zin hebben in een nieuwe aankleding dit jaar, maar weet je nog niet goed wat je moet kiezen? Ik heb voor jou de mooiste bomen in 5 trends opgezocht. Kun jij mooi inspiratie opdoen!

KERSTTREND 1: PASTEL

Wit gecombineerd met pastel tinten, zachte warme tinten die de koude winter net wat warmer maken.

KERSTTREND 2: NATURE

Deze trend speelt in op de huidige botanische-trend met veel natuur in huis. Voor de kerst betekent dit veel natuurlijke materialen; 'naturel' kerstbomen, maar ook natuur in de kerstboom.

KERSTTREND 3: KLASSIEK

Donkergroen en rood, gecombineerd met goud. Het mag weer! Voor velen is het ook helemaal niet weggeweest... Nieuw dit jaar is de combinatie met warme bruin tinten.

KERSTTREND 4: VELVET

Hoewel de Scandinavische woonstijl bekend staat om het vele wit en lichte kleuren, gaat het bij Scandinavisch design niet alleen om lichte kleuren. Het gaat juist om de eenvoud en het simpele/functionele design; dit wordt vaak gecombineerd met natuurlijke materialen (hout). Dat natuurlijke materialen ook heel goed gecombineerd kunnen worden met warme donkere tinten is goed te zien in deze trend. De foto's zijn van de kerstcollectie van House Doctor.

KERSTTREND 5: SCANDINAVISCH

Vorig jaar werd het typische rood, wit en licht hout gecombineerd met oranje. Dit jaar wordt oranje vervangen door blauw! Rood, wit, blauw dus.

Voor welke stijl ga jij?

  • 1
  • 2