Skip to main content

Tufted Art... Helemaal van nu

Heb je wel eens gehoord van tufted art? Of één mijn laatste projecten al voorbij zien komen op social media? En dan bedoel ik niet mijn interieuradviezen, maar mijn eigengemaakte vloerkleed of één van de kunstwerken voor aan de wand... gemaakt door tufting.

Tuften

Wellicht heb je wel eens van tufting (of tuften) gehoord, maar de kans is ook groot dat je het niet kent. Het is een relatief nieuwe techniek (gebaseerd op een oude) en het Textielmuseum omschrijft het als: “Tuften is het met de hand maken van een hoogpolig tapijt. Een handtuft gereedschap blaast een plukje garen met behulp van luchtdruk door een stramien. De tapijten worden direct op de vorm getuft, zodat er geen restmateriaal ontstaat. De poolhoogte wordt aangepast door het garen eerder of later af te snijden.”

Ik kan me voorstellen dat dit je nog niet veel zegt ;-)

Maar tuften is tof! Je kunt dus met de hand (en een machine) een heel tof wand- of vloerkleed maken. Een uniek kunstwerk, want elk werk is weer anders. En het leuke, los van dat je echt alle kanten op kunt qua design, is het dus ook hoogpolig en dat wil zeggen dat het ook wat met de akoestiek van de ruimte doet. Nu begrijp je natuurlijk dat een klein werk minder effect heeft dan een groot werk. Zo zul je met een groot vloerkleed van 200x300 meer demping hebben dan met een klein wanddoek van 20x30. Maar zult altijd zien dat textiel effect heeft op de sfeer en warmte die een ruimte uitstraalt. Letterlijk en figuurlijk! Ik kom regelmatig in huizen waar sfeer mist.. Kijk ik dan rond, dan zie ik veel harde materialen zoals steen, glas en metaal.Textiel kan in zo’n ruimte direct warmte en sfeer brengen; Denk hierbij aan gordijnen, een vloerkleed, kussens, een plaid, maar zeker ook textiel-kunst (oftewel tufted art).

Dé trend van nu

Het leuke van Tufted Art is dat je zelf kunt bepalen of je gaat voor strak (ingelijst) of juist zoals de trends van nu, in een organische vorm. Je kunt voor organische vormen kiezen binnen het kunstwerk of het gehele kunstwerk als organische vorm (zie vloerkleed). Organische vormen zorgen voor zachtheid en speelsheid in een interieur. Het breekt de strakke(re) lijnen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de kleuren van nu (veel felle kleuren, gecombineerd met pastels), maar als dat net iets te heftig is voor jou, kies je veel wat neutralere tinten. Of een combi van beide. Je leest het, je kunt echt alle kanten op. Wil je meer weten over de mogelijkheden en prijzen, neem dan contact op. Wil je zien wat mijn volgende project wordt, check dan mijn socials.

De beste vorm vloerkleed voor in jouw huis

Je leest vaak dat wanneer je veel rechte/hoekige vormen in huis hebt, je het beste kunt kiezen voor een ronde vorm. Dat kan! Maar dat hoeft niet ;-)

Ik ben zelf een beetje wars van al die regeltjes. Ik heb in mijn eigen huis al jaren rechte vormen en óok een rechthoekig vloerkleed. Vind ik heerlijk! Geeft namelijk heel veel rust aan de ruimte. Saai? Wellicht voor sommigen.

Lees verder

TIPS | Dé perfecte salontafel

Dé perfecte salontafel, bestaat die?

Want wat is perfect? Wat ik perfect vind, hoef jij niet perfect te vinden en andersom natuurlijk… Maar waar voldoet de perfecte salontafel aan? Dat is wel iets wat voor iedereen geldt. De perfecte salontafel voldoet namelijk aan al jouw eisen of wensen. Intikkertje hè?!

Lees verder

TIPS | Gebrek aan sfeer in je interieur? Pas textiel toe

Wat ik vaak van klanten hoor is dat ze sfeer missen in hun interieur en wanneer ik dan in hun huis kom, valt me op dat er vooral veel harde en koude materialen of kleuren gebruikt zijn. Harde materialen zoals steen, glas, metaal of koude kleuren zoals wit, zwart en antraciet.

Dé beste manier om sfeer in een huis te creëren is door gebruik te maken van verschillende materialen; een combinatie van harde en zachte materialen. Wanneer je materialen als steen, glas en staal combineert met bijvoorbeeld hout (ook hard, maar wel warm) en stof creëer je een heel andere, warmere sfeer.

Stof (oftewel textiel)

Stel je eens een interieur voor zonder textiel…. Dat betekent geen kussens, geen plaid, geen vloerkleed, geen gordijnen. Oei…

Lees verder

INSPIRATIE | Flexa kleur van het jaar 2023

Heb jij de Flexa kleur van het jaar al gezien?

Ieder jaar presenteert Flexa (net als Pantone en Histor) hun nieuwe kleur van het komende jaar. Dit keer dus voor het jaar 2023. Trendwatchers en kleurenexperts kiezen dan een nieuwe kleur gebaseerd op dan geldende normen, waarden en visies en koppelen dit aan een kleur. En rondom deze kleur maken zij dan één of meer kleurenpaletten, zodat jij (als consument) makkelijker kleuren kunt kiezen. Super handig.

Flexa heeft afgelopen week haar kleur van het jaar bekend gemaakt; Wild Wonder. “De kleur voor 2023 is Wild Wonder™ – een positieve tint met een volle gloed die op de natuur is geïnspireerd. "

Lees verder