“Hoe maak je van een 'allegaartje' toch een mooi geheel?”

Een vraag die ik vaker hoor, zowel in gesprekken als tijdens mijn workshop ‘Moodboard jouw Stijl’. Veel mensen vinden ‘veel’ leuk. Soms ‘veel’ in hoeveelheid, soms in stijl. Het is helemaal niet erg om veel leuk te vinden; Het geeft alleen vaak onrust in huis. En daarmee vaak ook in je hoofd.

Mensen zijn nou eenmaal verzamelaars en dat is natuurlijk ook wat een interieur persoonlijk maakt. Persoonlijkheid en eigenheid zijn heel belangrijk in een interieur; Dat wat dat je je thuis voelt in je huis. Mensen krijgen vaak spullen van anderen, zeker wanneer ze net op zichzelf gaan wonen, gaan samenwonen of een nieuw huis kopen/huren. Als je spullen van anderen krijgt, krijg je al snel te maken met een ‘allegaartje’ van spullen. En dit allegaartje kan dus voor onrust zorgen in je interieur.

Hoe zorg je er nou voor dat er toch eenheid ontstaat tussen al die spullen? 5 Tips die je op weg gaan helpen rust te creëren in je interieur:

1. Heb je echt ‘teveel’ spullen, begin dan met opruimen. Kijk welke spullen je echt wilt houden en welke spullen je weg wilt doen/geven.
2. Cluster items. Door te groeperen creëer je ook rust. Zet bv al die leuke vaasjes bij elkaar. Of hang die mooie en bijzondere foto’s maar op een plek in huis op.
3. Laat kleuren terugkomen. Door niet teveel kleuren te gebruiken en/of de kleuren die je in huis hebt te herhalen creëer je eenheid; een mooi geheel. Laat bv de kleur van het kussen terugkomen in de stoel van de eetkamer. Of de kleur van de muur in de woonkamer in dat leuke vaasje in de vensterbank.

4. Hetzelfde geldt voor materialen. Je kunt gerust gebruik maken van verschillende materialen, maar laat deze terug komen. Allemaal verschillende materialen, zonder herhaling, geeft je het gevoel van ‘allegaartje’.
5. Zorg daarnaast voor verbinding in en tussen de verschillende functies: baken het zitgedeelte bv af met een vloerkleed; Hiermee kun je de bank, tafel en stoel met elkaar verbinden.

Bonustip:

Het is natuurlijk ook mogelijk om je spullen aan te passen, zodat het wel een mooi en fijn geheel wordt. Verf bv dat ene meubel, zodat hij wel past bij dat andere meubel (of verf alleen de pootjes of de handvatten). Verander handvatten, zodat het materiaal elders terugkomt; Zet bv. leren handvatten aan een kastje, waardoor dit een herhaling is van het materiaal van je bank.

Mocht je er nou toch nog niet helemaal uitkomen… Schakel hulp in. Volg de workshop ‘Moodboard jouw Stijl’ als je je eigen woonstijl beter wilt begrijpen. Of vraag interieuradvies. Interieuradvies is mogelijk in verschillende vormen; van een enkele vraag tijdens een brainstormsessie tot een uitgebreid interieuradvies. Wil je meer weten, vraag een vrijblijvend gesprek aan om te kijken welk advies het beste bij jou past.

Licht in huis

De lichtinval in je huis heb je niet voor het kiezen. Het komt met het huis. Licht uit het noorden is koeler dan licht uit het zuiden. Daarnaast bepaald de hoeveelheid ramen natuurlijk ook hoeveel licht er binnen komt. En de plek van de ramen… Alles heeft invloed op de lichtinval.

Naast daglicht heb je natuurlijk ook lichtbronnen. En hoe zorg je er nou voor dat je voldoende én het juiste licht in huis hebt? Een goed lichtplan zorgt voor een fijne ruimte beleving. De meeste mensen vinden licht in huis het lastigste qua inrichting. Want na een goed lichtplan komt de keuze voor armaturen….

Ik heb een aantal tips voor je opgeschreven om een lichtplan te kunnen maken voor jouw huis:

1. Zorg voor een goede plattegrond van de ruimte waar je een lichtplan voor wilt maken.
2. Teken hierin ramen, deuren, meubels en de tv.
3. Geef aan welke functie waar plaatsvindt (eten, tv kijken, werken, lezen). Teken dit in je plattegrond met een symbool. De functie van de ruimte bepaald welke verlichting je nodig hebt.
4. Teken dan de basisverlichting: plafondlampen of spots.
5. Teken daarna functionele verlichting: leeslamp, bureaulamp enz. Geef hierbij ook aan of de lamp dimbaar moet zijn en of er items (boekenkast of schilderij) uitgelicht moeten worden
6. En als laatste.. teken de sfeerverlichting in de plattegrond. Waar mis je nog verlichting?

Zoals je ziet, is er vaak overlap tussen de soorten verlichting; Een lamp wordt vaak gebruikt voor meerdere functies en is daarmee (bv) zowel functioneel als sfeerverlichting.
Nu je je plan klaar hebt, kun je verder met de volgende stap: het kiezen van de soort lamp (armatuur).

Heartwood in huis - Mini make-over

-Mini-makeover-

Sinds Flexa hun kleur van het jaar 2018 bekend maakte, ben ik al aan het bedenken waar in huis ik deze kleur kan toepassen. Ik vind het een hele mooie kleur, maar niet voor elke ruimte. Ik had bedacht dat ik deze kleur in de slaapkamer wilde gebruiken.
Heartwood combineert prachtig met de taupe kleur (Real-taupe van Flexa Pure) die wij al op de wand achter het bed hebben. Aan de andere kant van de kamer hebben wij een baan behang over dwars met haken om de kleding aan op te hangen. Ik was al een tijdje ‘klaar’ met dit behang, dus ik ging op zoek naar een klein potje muurverf… nergens te vinden. Dus heb ik de baan behang in dezelfde kleur geschilderd als de andere wand en heb ik met de testers van Heartwood een randje aan de onderkant gemaakt. Ik vind dit een fijne touch; Voor mij maakt dit het net even iets meer af (hoewel me later ook gevraagd werd of ik al klaar was ;-) ).

Dit is tegelijkertijd ook een tip voor degene die wel kleur willen toepassen, maar dit niet goed durven. Je hoeft (een accent-)kleur niet groots toe te passen; Soms is het juist leuk om het in kleine details terug te laten komen.

Nu de basis van deze mini make-over goed is, kan ik gaan stylen. Planten zijn in mijn visie onmisbaar wanneer je gaat stylen. Groot of klein; Je kunt altijd wel een plant(je) kwijt. Het geeft de ruimte direct meer sfeer. Sommigen beweren zelfs dat planten verschillende eigenschappen hebben die goed voor je zijn. Ik ben aan de slag gegaan met een paar plantjes, eigen gemaakte kunstwerken en oude kinderfoto's op canvas.. Soms kan het heel simpel zijn. Je hoeft niet altijd heel veel items te gebruiken wanneer je een hoekje, plank, kastje of tafel stylet. Het is net wat jij mooi vindt. Het is wel handig om items te groeperen; Zet bijv. een paar planten bij elkaar in plaats van één hier en één daar. Dat geeft wat meer rust. Maar ook hier geldt 'je kiest wat jij mooi vindt'.

Kleuradvies vanuit gevoel?!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik een passie voor interieur. Niet voor niets heb ik de opleiding ‘Interieurarchitectuur’ aan de kunstacademie gedaan. Ik ben echter gaan werken in de hulpverlening.. Na 7 jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen… op het creatieve vlak. Die creativiteit miste ik zo. En nu, weer een paar jaar later, kom ik steeds meer terug bij mijn oude liefde ‘Interieurontwerp’. Gek dat je daar zo’n omweg voor nodig hebt (achteraf jammer, maar het loopt zoals het loopt..)

De basis heb ik natuurlijk op de kunstacademie meegekregen en verder doe ik alles op gevoel. Hoewel mijn gevoel klopt, is het soms lastig uitleggen aan een klant waarom je kiest voor welke kleur of kleurencombinatie. Daarom heb ik recent de cursus ‘Kleuradviseur’ gevolgd. Daar waar ik normaal vanuit gevoel werk, merkte ik tijdens de cursus dat ik teveel ging denken vanuit hetgeen ik geleerd had. Rare gewaarwording; Ook belemmerend voor mij merkte ik. Terug naar je gevoel was dan ook de tip die ik kreeg; Eerst gevoel dan finetunen met de kennis die je hebt. Check!

Om de nieuwe kennis direct toe te passen, mocht ik een kleurenplan maken voor een klant. Volledig op mijn eigen manier en zoals ik het normaal ook zou doen. Aan de hand van het PvE (pakket van eisen), de bestaande plattegrond en een paar foto’s van hoe het er nu uitziet, ben ik aan de slag gegaan.

Eerst met een moodboard en daarna met de indeling en het werkelijke kleurenplan. De klant wilde graag:
• Warmte (warmere kleuren en lichte houttinten)
• Opbergruimte
• Pasteltinten
• Eenheid
• Landelijk modern
• Planten
• Speelser qua kleur
• Petrol

Hoewel blauw vaak wordt gezien als een koude kleur kan het zeker wel warmte geven. Dit heeft dan weer te maken met welke blauw en hoe het verder gecombineerd wordt. Door hier gebruik te maken van verschillende blauwtinten en dit te combineren met hout en warme materialen als als, stof en leer (niet warm qua materiaal, wel qua kleur) en planten, wordt het een warm en sfeervol geheel. De kleur wordt mede bepaald door de lichtinval in de ruimte. Hiermee bedoel ik dat een koude kleur minder koud wordt wanneer de ramen op het zuiden zijn. Lichtinval heeft invloed op de kleurbeleving. Het licht dat door ramen op het noorden komt is anders dan licht door ramen op het zuiden (en alles wat daar tussen zit).

Wanneer jij kleuradvies krijgt of zou krijgen, vindt jij het dan belangrijk dat de adviseur uitlegt waarom bepaalde kleuren zijn gekozen of vindt je het belangrijk dat je er blij van wordt? Of beide natuurlijk ;-)

Dé trends van 2019(!) volgens Jantrendman

Twee keer per jaar naar Show Up, dé inkoop en inspiratiebeurs van Nederland. Heerlijk rondkijken; nieuwe merken en producten spotten (en inkopen) en natuurlijk lezingen bijwonen. Uit de presentatie van Jan Agelink van buro Jantrendman kwamen de volgende 4 trends naar voren: Hyper Tribe, Norm Form, Human League en Magic Realism. Deze trends worden bij Show Up altijd ondersteund door vier mooie product-persenaties, zodat direct zichtbaar is hoe deze trends zich vertalen in interieurproducten.

Welke trend spreekt jou het meeste aan?

Hyper Tribe

Norm Form (New Order)

Human League

Magic Realism (And Beyond)

Door gebruik te maken van deze website of door te klikken op "Ik ga akkoord", geef je toestemming voor het plaatsen van cookies door deze website.