Skip to main content

TIPS | Zo krijg je wél die fijne slaapkamer

Een tijdje terug vroeg ik waarover jullie meer wilden lezen op mijn blog. Eén van de onderwerpen die vaker terugkwam, ging over het stylen van de slaapkamer. Want hoe doe je dat nou? Waar moet je op letten? Voor mij moet een slaapkamer rust uitstralen. Hoe lekker is het dat je je ’s avonds terugtrekt op je kamer en je heerlijk kunt ontspannen. En of je nou een grote slaapkamer hebt, een kleine of iets er tussen in.. dat maakt eigenlijk niet uit.

KLEURENPALET

De basis van een goede styling is wanneer het kleurenpalet klopt. Dat houdt in dat je eerst kijkt naar de kleuren in de slaapkamer. Ben je tevreden over je bestaande kleurenpalet? Of eigenlijk toch niet helemaal? Bedenk dus welke sfeer en kleuren je in je kamer wilt voordat je met de styling begint. De basis van de slaapkamer in dit blog klopt. Daarom kunnen we direct door naar de volgende stap.

FUNCTIES SLAAPKAMER

Misschien niet iets wat je had bedacht dat bij styling hoort, maar toch zeker wel belangrijk is. Styling gaat namelijk niet alleen over het mooi aankleden van een ruimte, maar ook over de ruimte zo praktisch mogelijk inrichten. Stylen betekent letterlijk vormgeven. Dus bedenk welke ‘functies’ de slaapkamer nog meer heeft dan slapen. Moet je er ook kleding kunnen ophangen? Moet er een stoel staan? Een spiegel hangen? Bedenk dus eerst wel ‘moetjes’ er in moeten en ga dan aan de slag met hoe dit er dan uit gaat zien. In deze slaapkamer is gekozen voor een rustig kleurenpalet met contrast; ‘rust’ is dan ook de basis van dit stylingplan. De enige ‘moetjes’ in deze slaapkamer zijn een leeslamp bij het bed, een spiegel, de tv en een kapstok (deze ontbreekt overigens nog steeds bij gebrek aan ‘mooie kapstokken ;-)).

Een tv is natuurlijk niet het mooiste item in de kamer, maar wel één in die dit geval moest blijven. Het snoer dat eronderuit kwam, hebben we weggewerkt door een klein voorzetwandje te plaatsen. Dit wandje werkt niet alleen het snoer weg, maar geeft de muur ook wat diepte en speelsheid in een verder ‘kale’ wand.

En nu, nu kun je echt gaan stylen…maar hoe pak je dat stylen dan aan?

STAP 1: Kies de accessoires uit die je wilt gebruiken. Bepaal welke accessoire je waar (ongeveer) wilt hebben. Plaats dan eerst het grootste item achteraan en kies steeds een kleinere accessoire naarmate je naar voren gaat.

STAP 2: Varieer in materiaal. Zorg dat je harde materialen (hout, metaal, steen) combineert met zachte materialen (textiel). Maar ook varieert in texturen (bv wol vs. bouclé stof), of glans.

STAP 3 Probeer, doe, schuif tot het klopt... En wanneer klopt het? Tja, dat is deels een gevoel en deels het voldoen aan bovenstaande stappen. Dus ik zou zeggen... Succes!

In deze slaapkamer in gebruik gemaakt van:

- Grote (kunst)plant in pot (privé)
- Gordijnen kamerhoog
- Functionele hanglamp (Larino van Collectione)
- Leeslamp (Snoerboer)
- Spiegel (Ikea, geschilderd)
- Planten (plaatselijke kweker)
- Bankje (DIY)
- Kussens
- Plaid Gotland en plaid Pulse Sand plaid Pulse Sand
- Kaarsen