Skip to main content

TIPS | met deze 3 tips kies je altijd de juiste planten voor je interieur

De meeste mensen kopen pas planten als de rest van het interieur af is. Maar wist je dat het eigenlijk veel handiger is om direct bij een verhuizing of een verbouwing een plantenplan te maken? Zo hoef je later niet meer te kijken waar nog een plekje ‘over’ is en kun je ook direct ‘stylen’ met planten. Maar voor iedereen die dat niet gedaan heeft en dus nu op zoek is naar mooie planten voor je bestaande interieur… dit blog ;-)

Want er zijn best veel dingen waar je rekening mee 'moet' houden als je planten kiest voor je interieur. Ik help je met een overzichtje:

1. Waar komt de plant?

Voor het raam? Naast de bank? Op tafel? Midden in de ruimte? Enz. De plek heeft natuurlijk heel veel invloed op het soort plant. Komt hij voor het raam dan moet je natuurlijk kijken naar de hoeveelheid zonlicht. Voor een raam op het zuiden zet je andere planten dan voor een raam op het noorden. En komt een plant niet direct voor het raam… hoever staat hij er dan vanaf? Bij een plantenzaak of tuincentrum kunnen ze je vervolgens goed adviseren over welke planten waar kunnen staan en hoe je ze moet verzorgen.

Maar er zijn nog een paar belangrijke aspecten…

2. Wat is het doel van je plant?

Klinkt als een gekke vraag, maar ik zal hem uitleggen... Wil je met de planten voor het raam bv de inkijk verminderen of wil je juist heeeel goed naar buiten kunnen kijken? Bij de eerste kies je natuurlijk voor grotere planten dan voor de tweede optie (nu heb ik het verder niet over hoe je ze verder neerzet).

Wil je een statement maken in een ruimte, dan kies je voor één mooie grote plant of juist voor meerdere iets kleinere (nou ja, middelgrote) planten die je groepeert.

Of wil je gewoon een hoekje opvullen? Dan kies je natuurlijk voor een kleinere plant.

3. Hoe ziet je plant eruit?

Het mooiste is om te kijken naar verschillende bladtypen. Als alle planten dezelfde grootte of vorm bladeren heeft, wordt het geheel een beetje saai. Speel met diverse soorten. Grote bladeren gecombineerd met bijvoorbeeld een varen. Speel in bladsoort, maar ook in hoogtes. Dat kun je doen door grotere en kleinere planten te combineren, maar ook door de variëren met pothoogtes (of bijvoorbeeld een pot op een plantenstadaard te zetten). Maar kijk ook naar de kleur van het blad. De ene keer (ligt bv. Aan de kleur op de wand) is donkergroen mooier, dan andere keer lichter groen…

Het gaat om de juiste balans; dat is de kunst van styling (met planten).

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar nu je weet waar je op moet letten, kun je veel makkelijker keuzes maken. Punt 2 en 3 kun je heel goed zelf. Enne voor punt 1, laat je goed informeren bij een plantenzaak of tuincentrum. Als jij weet wat je wilt, kunnen zij jou goed verder helpen. En vraag of je planten terug kunt brengen als het toch niet staat zoals je voor ogen hebt. Soms kun je zelfs planten op de ‘pof’ meenemen om eerst thuis te proberen en later te betalen. Maar ik kan mij voorstellen dat dat zeker niet in elk deel van Nederland of elke winkel mogelijk is. Hier in het oosten van het land is dit vaak nog wel mogelijk (ook niet overal doen ze dat hoor).