Skip to main content

TIPS | Gebrek aan sfeer in je interieur? Pas textiel toe

Wat ik vaak van klanten hoor is dat ze sfeer missen in hun interieur en wanneer ik dan in hun huis kom, valt me op dat er vooral veel harde en koude materialen of kleuren gebruikt zijn. Harde materialen zoals steen, glas, metaal of koude kleuren zoals wit, zwart en antraciet.

Dé beste manier om sfeer in een huis te creëren is door gebruik te maken van verschillende materialen; een combinatie van harde en zachte materialen. Wanneer je materialen als steen, glas en staal combineert met bijvoorbeeld hout (ook hard, maar wel warm) en stof creëer je een heel andere, warmere sfeer.

Stof (oftewel textiel)

Stel je eens een interieur voor zonder textiel…. Dat betekent geen kussens, geen plaid, geen vloerkleed, geen gordijnen. Oei… Voor mij moeilijk voor te stellen. Want juist deze items geven je interieur sfeer. Stel je deze bank eens voor zonder kussens en plaid... Best kaal hè? Oh, en als er dan ook nog geen vloerkleed zou liggen....

Ik heb regelmatig klanten die hele mooie strakke raambekleding hebben, zoals bijvoorbeeld houten luxaflex of shutters. Super mooi en super strak en tegelijkertijd geeft het misschien niet die warmte die je wellicht voor ogen had. In sommige interieurs past dit perfect en moet je het vooral ook zo laten. Maar heb jij het gevoel dat je toch iets van sfeer mist, denk er dan eens aan om toch óók gordijnen toe te voegen. Het oogt direct anders én je helpt de akoestiek in huis te verbeteren.

Maar denk ook aan kussens op de bank in diverse stoffen. Het geeft een soort speelsheid aan de ruimte. Je kunt hierbij zowel in materiaal of kleur en patroon variëren. Wil jij juist rust, dan zorg je voor gelijke kleuren en varieer je vooral met materiaal. Wil jij juist wat meer leven, dan kun je juist spelen met kleuren, materialen én patronen. Vul daarna je bank aan met een fijn plaid en je bank is klaar voor een fijn avondje bankhangen (zeker in deze tijd is een fijn warm plaid onmisbaar).

Ik ben van mening dat niet alleen een fijn plaid onmisbaar is in je interieur, maar ook een vloerkleed. Het bakent de functie af (hier schreef ik eerder al eens over). Het zorgt er dus voor dat je eenheid kunt creëren tussen verschillende elementen zoals bijv. de bank, de salontafel en de fauteuils. Naast het afbakenen van de functie, zorgt het voor warmte (letterlijk en figuurlijk); de ruimte ziet er warmer uit én het geeft warmte aan je voeten. Daarnaast zorgt een vloerkleed er ook voor dat de akoestiek van de ruimte verbetert. Het materiaal van het vloerkleed bepaald in welke mate; een dun katoenen vloerkleed zal minder doen voor de akoestiek dan een dik wollen vloerkleed. Niet alleen voor de akoestiek maakt het uit wat voor type vloerkleed je neerlegt. Kijk maar eens naar de eerste foto en deze. Op de eerste foto zie je een jute vloerkleed en op de tweede een wollen. Welke oogt warmer? Je hoeft natuurlijk niet altijd voor het warmst ogende kleed te kiezen; je kiest voor dat vloerkleed dat het beste past bij je algehele sfeer (van dat moment). Sommige mensen kiezen ervoor om in de winter een dikker kleed neer te leggen dan in de zomer. Alles kan. Ik kies vaak gewoon voor één kleed, ongeacht het seizoen.

Maar wist jij dat je ook textiel op de wanden kunt gebruiken. Je kunt natuurlijk gewoon een stuk tapijt op de wand maken, maar dat gaat wellicht een beetje ver ;-) Maar je hebt tegenwoordig wel steeds meer andere mogelijkheden: Er zijn heel veel wandkleden (stof) te koop of zelf te maken natuurlijk van een mooi stuk stof dat je zelf bewerkt. Maar er zijn ook echt hele gave textiele kunstwerken te koop. Denk hierbij eens aan een handgetuft wandkleed of andersoortig gebruik van textiel (geweven). Je voegt warmte toe door het gebruik van textiel én persoonlijkheid doordat je kunst toevoegt aan je interieur.

Op welke manier ga jij ‘stof’ toepassen in je interieur?