Skip to main content

De beste vorm vloerkleed voor in jouw huis

Je leest vaak dat wanneer je veel rechte/hoekige vormen in huis hebt, je het beste kunt kiezen voor een ronde vorm. Dat kan! Maar dat hoeft niet ;-)

Ik ben zelf een beetje wars van al die regeltjes. Ik heb in mijn eigen huis al jaren rechte vormen en óok een rechthoekig vloerkleed. Vind ik heerlijk! Geeft namelijk heel veel rust aan de ruimte. Saai? Wellicht voor sommigen.

Mis je wat in de ruimte en kun of wil je dit niet opvullen met ‘spullen’ dan kun je inderdaad heel goed kiezen voor een rond of andersoortige (is dat een bestaand woord?) vorm. Want het klopt zeker dat het de ruimte breekt; Het maakt het geheel wat speelser en/of kan een statement maken. Maar wat mij betreft geen must. Je kiest dát wat jij prettig vind. Wil jij rust, dan zou ik juist kiezen voor een kleed dat de vormen in de ruimte versterkt. Wil je wel ‘iets’ meer, kies dan voor een andere vorm.

de functie van een vloerkleed

Daarnaast is het ook zo dat de plek waar dit vloerkleed komt de liggen, bepalend is of kan zijn voor de vorm. Net als de functie…Want waarom leg jij een vloerkleed neer? Is dat omdat de vloer zelf te koud is? Omdat je wat wilt doen aan de akoestiek? Voor de sfeer? Of... Bedenk dus eerst wat de functie is van het vloerkleed op de plek waar je hem in gedachten hebt. Daarna kijk je naar de vorm én het materiaal. Want hoewel het in dit blog over vorm gaat, heeft materiaal ook heel veel invloed (maar dat is voor een ander blog). Even terug naar de functie... Heb jij jouw zitgedeelte bijvoorbeeld in een vierkant/rechthoekige opstelling staan en mis je wat sfeer of is het een beetje onrustig, dan creëer je met een rechthoekig kleed juist eenheid door de poten van de bank en/of stoeltjes net op het kleed te zetten. Het zijn dan geen losse elementen in de ruimte meer, maar wordt een geheel.

Heb jij bv alleen een bank en verder geen stoeltjes tegenover of naast de bank staan en wil je 'gewoon' een fijn plekje creëren (dus voor de sfeer én warme' voeten), dan kan juist een rond of andersoortige vorm kleed mooi staan. Je geeft het zitgedeelte dan juist extra body, een statement, doordat het met een afwijkende vorm meer opvalt.

En heb jij ergens ‘los’ in de ruimte een fijn leesplekje en wil je dus alleen een kleed voor de sfeer, dan kun je dit juist accentueren met een rond kleed. Een vierkant kleed doet dan juist niets voor de sfeer.

Maar zoals ik dit blog begon… Het kan! Maar het hoeft niet. Je moet echt kiezen wat je zelf mooi vindt. Er is dus niet echt een ‘standaard’ beste vorm; Er kan wel een beste vorm voor jouw ruimte zijn…

een must

Wat wel een must is, is dat je je vloerkleed op zicht in huis moet kunnen halen. Je moet echt zíen hoe het kleed staat op de plek waar je hem in gedachte had. Biedt een bedrijf deze service niet, dan zou ik daar mijn kleed niet halen… Het is belangrijk om te kijken hoe de vorm, het formaat, maar ook de kleur(en) staan in de ruimte.

En twijfel je met deze tips nog steeds, schakel dan hulp in van een interieurstylist of –adviseur. Kun je mijn hulp gebruiken, stuur dan zeker even een berichtje. Dan kijken we samen hoe ik jou het beste kan helpen.

Ps. Op de foto's zie je veel rustige, aardse kleuren; Dit hoeft natuurlijk niet! Gebruik juist kleur als jij daar van houdt.