Skip to main content

Wat is belangrijk bij een kleuradvies?

Een 'kijkje' achter de schermen

Waar let een interieurstylist nou op wanneer hij/zij een kleuradvies geeft? Lees er hier meer over....

Er zijn natuurlijk heel veel punten waar je op let, maar ik geef je bij deze een inkijkje in een van mijn meest recente kleuradviezen.

Dit advies was een kleuradvies voor een zolder. Het enige dat deze klanten aangegeven hebben (en niet eens als eis/wens), was dat ze verwachten dat dit de laatste keer was dat ze het schilderwerk gingen doen...

Als ik dan advies geef, kijk en luister ik wat ze zeggen, maar ook wat ze tussen de regels door zeggen. Het is belangrijk te kijken naar de functie van de ruimte, de ruimte, lichtinval en sfeer in de rest van het huis (of de gewenste sfeer).

Ze houden van groen, maar hebben recent in de hal en overloop groen toegevoegd.. dus liever geen groen. Oke, geen groen dus!

Omdat ze liever geen wit schilderwerk wilde, moest het dus een kleur zijn die neutraal is.. een kleur die past bij verschillende andere kleuren. Voor het geval ze wel de wanden nog een keer een andere kleur willen geven.

Het werd een grijstint. Een tint is de menging van de basiskleur met zwart, wit of grijs. Een kleurtoon is een menging van de basiskleur met een andere kleur.
Hierbij is dus gelet op de ondertoon van de kleur (geen geel of rood, omdat dit moeilijker te combineren is met de kleuren waar ze van houden). Tegenwoordig zijn er zoveel tinten, dat er altijd wel een kleur bij zit die voldoet aan je wensen. Hier is gekozen voor Dimpse van Farrow&Ball.
Het mooie van deze grijskleur is dat het zich aanpast aan de lichtinval en de kleur op de wand. Dit geeft de kamer elke keer een 'nieuw' effect.

Het is verder belangrijk dat je rekening houdt met de kleurtoon van kleuren/wanden/schilderwerk dat grenst aan de ruimte die je gaat schilderen. Het groen van de overloop loopt door naar zolder. Dus het is het mooist wanneer deze kleuren mooi bij elkaar passen (ook al grenzen de kleuren niet letterlijk aan elkaar).
Voor de wanden is gekozen voor Polar Blue van Pure & Original. Hoewel het blauw hier op de afbeelding erg blauw lijkt, is het meer een blauw met iets groen erin, hierdoor past hij erg mooi bij het al aanwezige groen.

De foto's van het eindresultaat volgen later en zullen in een apart blog worden weergegeven. Dus wil je meer zien en op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.