Skip to main content

Oh nee, waar laat ik al dat speelgoed? 10 Tips!

Weet jij ook niet goed hoe en waar je al dat (minder mooie) speelgoed moet laten?

Op Facebook vroeg ik een tijdje geleden waar jij / jullie behoefte aan hebben. Daarop kwam bovenstaande vraag meerdere keren naar voren. Dus daarom dit blog!

Eerder al heb ik een blog geschreven over opruimen, maar dat ging over opruimen in het algemeen. Dit keer gaat het specifiek over het opruimen van (minder mooi) speelgoed.

Mooi speelgoed is namelijk niet zo storend. Je zet het op een mooie plek in de kinderkamer of woonkamer en je hebt er een super accessoire bij. Maar ja, heel veel speelgoed is erg leuk, maar niet zo mooi….

10 tips voor jou:

1. Houd rekening met wie het speelgoed moet opruimen. Als de kinderen het zelf moeten doen, zorg dan dat opbergers laag genoeg hangen of staan, dat ze deksels zelf open en dicht kunnen krijgen, enz.

2. Ruim minder mooi speelgoed op in een afsluitbare kast, doos of bak. Zo verdwijnt het direct uit het zicht en mooie opbergers zijn juist weer aanwinst voor je kamer..

Bron foto 1: VTWonen. Bron foto 2: Ferm Living. Bron foto 3: Hay. Bron foto 4: XO-in-my-room.

3. Zorg voor voldoende opbergruimte!

4. Sorteer speelgoed zodat het en goed terug te vinden is en makkelijker op te ruimen is EN pas hier je opbergers op aan! Kleine opbergers voor kleine spullen en … (zie punt 5)


Bron foto 1: Karwei. Bron foto 2: StudioMPeet (producten ook in webshop verkrijgbaar)

5. Zorg voor voldoende grote opbergmogelijkheden. Wanneer de kast, doos, zak of wat dan ook te klein is, zal het speelgoed uitsteken, er naast vallen en gewoon niet goed opgeruimd (kunnen) worden.

6. Zorg voor verschillende soorten opbergmogelijkheden. Door te variëren met opbergmogelijkheden, kun je zelfs met opbergers de kamer stylen. Varieer bv. met grote kraftzakken, open manden, kleine kastjes of dozen.


Bron foto 1: Rafa-kids. Bron foto 2: StudioMPeet (producten ook in webshop verkrijgbaar)

7. Maak gebruik van multifunctionele opbergers. bv. een wandmeubel waar je spullen in op kunt bergen EN op kunt zitten. Of een kast in de ruimte die dient als scheidingswand, maar waar je ook in op kunt bergen.


Bron foto 1: Hajottamolla-blogspot. Bron foto 2: VTWonen. Bron foto 3: Flexa-play. Bron foto 4: StudioMPeet

8. Ruim regelmatig speelgoed op waar de kinderen niet mee spelen. Zet dit tijdelijk op zolder en pak het er na een tijdje weer bij. Spelen ze er dan ook niet mee? Geef het dan weg, verkoop het of gooi het weg als het kapot is. Wegdoen of weggooien doet wonderen bij opruimen ;-)

9. Gebruik je wel open opbergers, zorg dan dat je ze niet helemaal tot de rand toe vol doet. Wanneer je gebruik maakt van metalen manden, zorg dan dat de inhoud op elkaar afgestemd is (qua kleur, materiaal of grootte). Dat geeft wat meer rust.


Bron foto 1: StudioMPeet. Bron foto 2: StijvolStyling. Bron fot0 3: Loopdesign.

10. Zet mooi speelgoed juist in het zicht (dat gave hobbelpaard van opa, die mooie auto of die schattige knuffel). Gebruik deze items om de kamer mee te stylen (op de grond, op een schap, in de kast of gewoon in de vensterbank).

Kom je er toch niet helemaal uit? Ik kijk graag met je mee voor bij jou passende opbergmogelijkheden.