Skip to main content

Koop jij bewust of doe je maar wat?

Koop jij bewust of doe je eigenlijk maar wat? Waar let jij op wanneer je wat koopt?

Nu het voorjaar weer begonnen is, zijn veel mensen weer bezig met hun huis en hun tuin. Want hoe heerlijk is het om even een frisse wind door het huis te laten gaan (letterlijk en figuurlijk)? De grote voorjaarsschoonmaak en een ‘nieuw’ huis of ‘nieuwe’ kamer zijn voor velen de start van het voorjaar. Als je gaat voor een nieuwe, of beter gezegd vernieuwde, kamer in huis… waar let jij dan op wanneer je wat koopt? Wat vind jij belangrijk bij jouw aankopen? Wat een gekke vraag zal je misschien denken, maar ik denk dat de meesten van ons niet bewust kopen.

Mode
Om een voorbeeld te geven: Als ik heerlijk een dagje ga shoppen, ga ik misschien op jacht naar iets specials, iets dat ik nodig heb. Maar verder koop ik vooral instinctief. Als ik iets zie dat ik mooi vind (en nodig heb) koop ik het. Dat puntje tussen haakjes is enigszins discutabel :-). Wel probeer ik op te letten van welk materiaal het gemaakt is en waar het gemaakt wordt. Dat wil niet zeggen dat ik geen spullen ‘made in … oid’ in mijn kast heb, maar ik koop liever producten die iets unieker zijn; waar er niet zoveel van zijn en die van goede kwaliteit zijn. Zo heb ik producten die langer meegaan (en die niet iedereen heeft!). Voor de kinderen koop ik duurdere kleding vaak iets groter, dan kunnen ze er nog langer mee doen. Maar ook wij lopen niet alleen in merkkleding, gewoon omdat je ook leuke kleding voor minder hebt. Daarbij houd ik dan wel rekening met het feit dat het ook echt maar 1 seizoen mee gaat…

Vaak is het een kwestie van combineren, om zowel ‘hoe het eruit ziet’ en ‘hoe je portemonnee eruit ziet’, leuk te houden.

Interieur
Als ik iets nodig heb voor mijn huis, koop ik nog bewuster. Eerst kijk ik goed en veel rond. Ja, sorry, ik vind dat nou eenmaal heeeeerlijk! Bij meubels en accessoires kies ik eigenlijk altijd voor kwalitatief goede producten. Want mijn ervaring leert dat deze producten, ook met kinderen, gewoon langer meegaan. Zo hebben wij toen wij ons huis kochten geïnvesteerd in een goede bank. En nu 8 jaar later ben ik nog steeds heel blij met deze bank. Door de kleur en het materiaal doorstaat hij de kleine-knoei-ongelukjes ook met gemak.

Accessoires maak ik zelf of koop ik. Om wat vaker te kunnen wisselen, neig ik toch vaak naar de goedkopere producten. En toch kom ik daar steeds meer van terug. Ik heb een aantal goedkopere accessoires in huis staan die echt kwalitatief een stuk minder zijn. Pech? Toeval. Tuurlijk, dat kan.
Toch merk ik dat ik steeds selectiever wordt in mijn keuzes. Liever koop ik nu een paar echt mooie accessoires en vul dat aan met bijvoorbeeld (makkelijk) verwisselbare kaarten of posters. Of ik wissel de uitstraling met kaarsen of bloemen. Ach, en soms koop ik gewoon wat goedkopere accessoires in de wetenschap dat het niet zo lang meegaat… Het ziet er gewoon leuk uit en je hebt weer eens wat nieuws. Waar let jij op? Wat vind jij belangrijk?