Skip to main content

ONTWERP | Kleuradvies vanuit gevoel?!

Persoonlijk blog

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik een passie voor interieur. Niet voor niets heb ik de opleiding ‘Interieurarchitectuur’ aan de kunstacademie gedaan. Ik ben echter gaan werken in de hulpverlening.. Na 7 jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen… op het creatieve vlak. Die creativiteit miste ik zo. En nu, weer een paar jaar later, kom ik steeds meer terug bij mijn oude liefde ‘Interieurontwerp’. Gek dat je daar zo’n omweg voor nodig hebt (achteraf jammer, maar het loopt zoals het loopt..)

De basis heb ik natuurlijk op de kunstacademie meegekregen en verder doe ik alles op gevoel.

Hoewel mijn gevoel klopt, is het soms lastig uitleggen aan een klant waarom je kiest voor welke kleur of kleurencombinatie. Daarom heb ik recent de cursus ‘Kleuradviseur’ gevolgd. Daar waar ik normaal vanuit gevoel werk, merkte ik tijdens de cursus dat ik teveel ging denken vanuit hetgeen ik geleerd had. Rare gewaarwording; Ook belemmerend voor mij merkte ik. Terug naar je gevoel was dan ook de tip die ik kreeg; Eerst gevoel dan finetunen met de kennis die je hebt. Check!

Om de nieuwe kennis direct toe te passen, mocht ik een kleurenplan maken voor een klant. Volledig op mijn eigen manier en zoals ik het normaal ook zou doen. Aan de hand van het PvE (pakket van eisen), de bestaande plattegrond en een paar foto’s van hoe het er nu uitziet, ben ik aan de slag gegaan.

Eerst met een moodboard en daarna met de indeling en het werkelijke kleurenplan. De klant wilde graag:
• Warmte (warmere kleuren en lichte houttinten)
• Opbergruimte
• Pasteltinten
• Eenheid
• Landelijk modern
• Planten
• Speelser qua kleur
• Petrol

Hoewel blauw vaak wordt gezien als een koude kleur kan het zeker wel warmte geven. Dit heeft dan weer te maken met welke blauw en hoe het verder gecombineerd wordt. Door hier gebruik te maken van verschillende blauwtinten en dit te combineren met hout en warme materialen als als, stof en leer (niet warm qua materiaal, wel qua kleur) en planten, wordt het een warm en sfeervol geheel. De kleur wordt mede bepaald door de lichtinval in de ruimte. Hiermee bedoel ik dat een koude kleur minder koud wordt wanneer de ramen op het zuiden zijn. Lichtinval heeft invloed op de kleurbeleving. Het licht dat door ramen op het noorden komt is anders dan licht door ramen op het zuiden (en alles wat daar tussen zit).

Wanneer jij kleuradvies krijgt of zou krijgen, vind jij het dan belangrijk dat de adviseur uitlegt waarom bepaalde kleuren zijn gekozen of vindt je het belangrijk dat je er blij van wordt? Of beide natuurlijk ;-)