Skip to main content

TIPS | Licht in huis

De lichtinval in je huis heb je niet voor het kiezen. Het komt met het huis. Licht uit het noorden is koeler dan licht uit het zuiden. Daarnaast bepaalt de hoeveelheid ramen natuurlijk ook hoeveel licht er binnen komt. En de plek van de ramen… Alles heeft invloed op de lichtinval.

Naast daglicht heb je natuurlijk ook lichtbronnen. En hoe zorg je er nou voor dat je voldoende én het juiste licht in huis hebt? Een goed lichtplan zorgt voor een fijne ruimte beleving. De meeste mensen vinden licht in huis het lastigste qua inrichting. Want na een goed lichtplan komt de keuze voor armaturen….

Ik heb een aantal tips voor je opgeschreven om een lichtplan te kunnen maken voor jouw huis:

1. Zorg voor een goede plattegrond van de ruimte waar je een lichtplan voor wilt maken.
2. Teken hierin ramen, deuren, meubels en de tv.
3. Geef aan welke functie waar plaatsvindt (eten, tv kijken, werken, lezen). Teken dit in je plattegrond met een symbool. De functie van de ruimte bepaald welke verlichting je nodig hebt.
4. Teken dan de basisverlichting: plafondlampen of spots.
5. Teken daarna functionele verlichting: leeslamp, bureaulamp enz. Geef hierbij ook aan of de lamp dimbaar moet zijn en of er items (boekenkast of schilderij) uitgelicht moeten worden
6. En als laatste.. teken de sfeerverlichting in de plattegrond. Waar mis je nog verlichting?

Zoals je ziet, is er vaak overlap tussen de soorten verlichting; Een lamp wordt vaak gebruikt voor meerdere functies en is daarmee (bv) zowel functioneel als sfeerverlichting.
Nu je je plan klaar hebt, kun je verder met de volgende stap: het kiezen van de soort lamp (armatuur).