Skip to main content

TIPS | “Hoe maak je van een 'allegaartje' toch een mooi geheel?”

Een vraag die ik vaker hoor, zowel in gesprekken als tijdens mijn workshop ‘Moodboard jouw Stijl’. Veel mensen vinden ‘veel’ leuk. Soms ‘veel’ in hoeveelheid, soms in stijl. Het is helemaal niet erg om veel leuk te vinden; Het geeft alleen vaak onrust in huis. En daarmee vaak ook in je hoofd.

Mensen zijn nou eenmaal verzamelaars en dat is natuurlijk ook wat een interieur persoonlijk maakt. Persoonlijkheid en eigenheid zijn heel belangrijk in een interieur; Dat maakt dat je je thuis voelt in je huis. Mensen krijgen vaak spullen van anderen, zeker wanneer ze net op zichzelf gaan wonen, gaan samenwonen of een nieuw huis kopen/huren. Als je spullen van anderen krijgt, krijg je al snel te maken met een ‘allegaartje’ van spullen. En dit allegaartje kan dus voor onrust zorgen in je interieur.

Hoe zorg je er nou voor dat er toch eenheid ontstaat tussen al die spullen? 5 Tips die je op weg gaan helpen rust te creëren in je interieur:

1. Heb je echt ‘teveel’ spullen, begin dan met opruimen. Kijk welke spullen je echt wilt houden en welke spullen je weg wilt doen/geven.
2. Cluster items. Door te groeperen creëer je ook rust. Zet bv al die leuke vaasjes bij elkaar. Of hang die mooie en bijzondere foto’s maar op een plek in huis op.
3. Laat kleuren terugkomen. Door niet teveel kleuren te gebruiken en/of de kleuren die je in huis hebt te herhalen creëer je eenheid; een mooi geheel. Laat bv de kleur van het kussen terugkomen in de stoel van de eetkamer. Of de kleur van de muur in de woonkamer in dat leuke vaasje in de vensterbank.
4. Hetzelfde geldt voor materialen. Je kunt gerust gebruik maken van verschillende materialen, maar laat deze terug komen. Allemaal verschillende materialen, zonder herhaling, geeft je het gevoel van ‘allegaartje’.
5. Zorg daarnaast voor verbinding in en tussen de verschillende functies: baken het zitgedeelte bv af met een vloerkleed; Hiermee kun je de bank, tafel en stoel met elkaar verbinden.

Bonustip:

Het is natuurlijk ook mogelijk om je spullen aan te passen, zodat het wel een mooi en fijn geheel wordt. Verf bv dat ene meubel, zodat hij wel past bij dat andere meubel (of verf alleen de pootjes of de handvatten). Verander handvatten, zodat het materiaal elders terugkomt; Zet bv. leren handvatten aan een kastje, waardoor dit een herhaling is van het materiaal van je bank.

Mocht je er nou toch nog niet helemaal uitkomen… Schakel hulp in. Volg de workshop ‘Moodboard jouw Stijl’ als je je eigen woonstijl beter wilt begrijpen. Of vraag interieuradvies. Interieuradvies is mogelijk in verschillende vormen; van een enkele vraag tijdens een brainstormsessie tot een uitgebreid interieuradvies. Wil je meer weten, vraag een vrijblijvend gesprek aan om te kijken welk advies het beste bij jou past.