Skip to main content

TIPS | 5 tips om snel meer rust in huis te creeren

Is jouw huis rommelig? Gewoon omdat je teveel spullen hebt? Of is jouw huis een mix van stijlen en wil je nu wel eens wat meer eenheid (en rust)? Lees dan snel onderstaande tips. Eenheid en rust creëren hoeft geen geld te kosten…

Laatst was ik bij een klant thuis voor een brainstormsessie. Hun woonwens was ‘hoe kunnen we de woonkamer en keuken meer in elkaar laten overlopen en meer eenheid creëren d.m.v kleur’. Tijdens het brainstormen bleek eigenlijk dat de onderliggende wens ‘meer eenheid en rust in de woon-/eetkamer in het algemeen’ was. Dit lijkt op elkaar, maar heeft wel degelijk een verschil. Eenheid en rust creëer je niet alleen door kleur; Ik gaf hen een aantal tips waar jij wellicht ook wat aan hebt. Door eenheid te creëren, creëer je rust. En zo doe je dat:

1. Creëer eenheid door (verschillende) type meubels op elkaar af te stemmen. Kies voor 1 stijl of laat de verschillende stijlen goed door elkaar lopen. Niet alles van 1 stijl in de ene ruimte en de andere ruimte een heel andere stijl; Dit geeft onrust. Kijk ook eens naar de hoeveelheid meubels die je hebt. Heb je echt dat kastje in de hoek nodig? En dat kastje tegen die muur naast de grote kast? Of dat schapje in de hoek?

2. Zorg voor afgebakende ruimtes. Zorg dat een ruimte afgebakend is zonder de ruimte werkelijk af te sluiten. Afbakenen doe je bijvoorbeeld door een vloerkleed te gebruiken in het zitgedeelte. Of door het kleurgebruik op de muur. Je kunt zelfs letterlijk de muur opdelen, zodat de functies versterkt worden. Zorg dat de ruimte verder mooi doorloopt en er geen kast of bank de ruimte ‘blokkeert’. Je ervaart meer rust wanneer de ruimte doorloopt. Afbakenen kan ook met planten. Door een mooie grote plant of een paar kleine bij elkaar te zetten, creëer je ook een soort scheiding/afbakening.

3. Groepeer accessoires. Zet niet overal ‘iets’ neer of hang niet overal ‘iets’ op, maar zet of hang spullen bij elkaar. Dit geeft én rust én zorgt voor een plek waar je graag naar kijkt. Gewoon omdat er meer te zien is.

4. Zorg dat kleuren en materialen terug komen. Herhaling geeft rust. Dat hoeven natuurlijk niet precies dezelfde kleuren of materialen te zijn, maar wel in dezelfde tint. Zo kun je bijvoorbeeld ook spelen met verschillende materialen in één kleur. Doordat het materiaal verschilt, zal de kleur ook iets afwijken. Dat maakt het speelser.

5. Oh, en ruim op! Zorg dat je voldoende opbergruimte hebt en ruim ook daadwerkelijk op. Wanneer je te weinig of niet de juiste opbergers hebt, kun je niet goed opruimen en komen alle spullen overal terecht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat nooit ergens ‘iets’ mag liggen, maar ruim regelmatig op. Je zult merken dat een opgeruimd huis voor héél veel rust en eenheid zorgt.