Skip to main content

REVIEW | Antislip-traplak net schuurpapier?

Nee joh, hoewel dat mijn beeld was bij antislip-traplak en dat vroeger misschien zo was, nu echt niet (meer). Twijfel jij ook of je wel of niet antislip traplak moet gebruiken? Lees hier mijn ervaringen…

Onze trap was echt toe aan een opknapbeurt. Eigenlijk al een jaar of 2..(oeps), maar ik stelde het telkens uit. Want: niet handig met de kinderen, geen tijd, geen zin, euhh… en zo kon ik telkens nog wel tig redenen verzinnen. Maar toen de kinderen een weekend waren logeren heb ik eindelijk de trap geschilderd.

Wij hadden een lichte trap (bijna wit) welke het verbazingwekkend lang vol had gehouden. Dus blijkbaar hadden we de vorige keer goede traplak gebruikt. Helaas kon ik niet meer achterhalen welke lak ik de vorige keer (+/- 10 jaar geleden) gebruikt had, dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe traplak. Op internet een beetje gezocht naar ervaringen en zodoende kwam ik uit bij de traplak variant van de lak die ik afgelopen jaar had gebruikt bij het schilderen van de kozijnen in de woonkamer, de Sigma Super Nova Traplak mét anti-slip. Nou was dat anti-slip absoluut geen must en was ik zelfs een beetje sceptisch. Het was immers 10 jaar lang geen probleem (voor ons én de kinderen) om met sokken over een met zijdeglas afgelakte trap zonder anti-slip-strip te lopen. Maar goed, ze hadden geen variant zonder antislip en deze lak kwam goed uit de test…

Ik heb de trap eerst gegrond en daarna afgelakt. Oei, wat voelt dat vreemd… Je voelt zeker geen korreltjes of iets, het is ook geen schuurpapier, maar het voelt wel stroef en je glijdt absoluut niet ‘lekker’ over de trap. Maar het voelt wel veilig.
Het kan aan mij liggen, maar met lak op waterbasis lukt het mij vaak niet om iets er in 1 keer mooi dekkend onder te krijgen, dus heb ik de trap twee keer geschilderd. Ik moet zeggen; Het ziet er super uit. Ik ben er heel blij mee en ik denk dat het even wennen is ten aanzien van hoe het voelt.

Op de pot stond dat je ook de leuningen met deze traplak kon doen en dat dat handig was met betrekking tot huidvet… Dus heb ik de trappaal, leuningpaal (zo noem ik hem maar even) ook mee geschilderd. Dat voelde toch niet zo prettig… Ik heb de paal, net als de leuningen, daarna geschilderd met de gewone Super Nova lak. Dat voelt toch echt veel prettiger :-)

Dus wil jij ook liever geen antslip-strip of iets dergelijks in je trap, maar een gewoon geschilderde trap én een beetje extra veiligheid, dan is deze traplak een goede optie. Hoewel het voor ons geen must was en ik nu nog steeds moet wennen, ben ik er wel blij mee. De trap ziet er weer super uit (lekker mat) én is stroever dan dat ie was.

We zijn ondertussen een half jaar verder en ik moet zeggen dat de trap ook iets minder stroef aanvoelt als in het begin. Dus daar ben ik blij mee. Nog steeds ben ik tevreden over de traplak, maar ik wil toch ook een kanttekening plaatsen. De vorige lak die erop zat was heel makkelijk reinigbaar en gaf nauwelijks krasjes. Deze traplak is ook goed reinigbaar, maar is iets stroever. Stofzuigen gaat makkelijk, maar bij het reinigen met een vochtige doek voel je dat de trap gewoon iets stroever is. Wat me verder opvalt is dat je kleine krasjes iets sneller ziet ... bv.... de kinderen gaan op hun billen de trap af en krassen met een metalen 'plaatje' in hun broek over de trede.. dit zie je. Je kunt het wel iets schoonmaken, maar niet helemaal verwijderen. Stoort het? Nee dat niet. Vind ik het jammer? Ja, dat wel. Ik ben tevreden over de lak door zijn anti-slip, maar vraag me tegelijkertijd af of deze traplak er ook 8 jaar mooi uit blijft zien. We gaan het ervaren :-)

(geen advertentie)