Skip to main content

INSPIRATIE | Wit, witter, witst of toch niet?

Vaak hoor ik tijdens brainstormsessies of de intake van een interieuradvies dat mensen graag een licht huis willen. Ze denken erover om de meeste, zo niet alle, wanden wit te maken, maar…. En daarvoor word ik dan ingeschakeld; Ze willen wel sfeer in huis! Nu ben ik persoonlijk wel van kleur (al dan niet vergrijsd), maar ik kan lichte interieurs heel mooi vinden. Én nog belangrijker, het maakt niet uit wat ík persoonlijk mooi vind, het gaat erom dat ik een plan maak met de wensen van de klant. Ook al zou dat iets zijn wat ik zelf helemaal niet mooi zou vinden…

Terugkomend op de witte muren... Wit, witter, witst.. Tegenwoordig heb je zoveel kleuren wit; Het is soms gewoon lastig om de juiste tint te kiezen. Veel mensen kiezen voor wit wit. Maar wist jij dat je met net een iets andere tint wit veel meer sfeer in huis kunt brengen?! Wit geeft rust, licht en een ruimtelijk gevoel. Een net-niet-wit geeft én rust, licht en een ruimtelijk gevoel én sfeer!

Ik merk dat ik steeds vaker een net-niet-wit adviseer bij klanten. Welke kleur dat is, licht natuurlijk aan de wensen van de klant en het verdere kleurenpalet. Toen mijn eigen woonkamer een verfbeurt nodig had, heb ik ook bijna alle wit weggehaald en er een net-niet-wit voor in de plaats gedaan. Heerlijk! De ruimte voelt echt prettiger. Klinkt misschien gek, maar wanneer jij een goed op elkaar afgestemd kleurenpalet in je huis hebt, voelt de ruimte echt anders. Daarom kan het dus zinvol zijn om toch interieuradvies of kleuradvies in te winnen ;-) Enne, die ene kleur kan bij een ander echt super staan, maar bij jou in huis niet dat effect geven…

Ik mocht laatst bij een jong gezin meedenken over hun kleurenplan. Ze gingen van enigszins klassiek naar Scandinavisch. Ze wilden het zo wit/licht mogelijk maar wel met sfeer. We hebben eerst samen gekeken naar de basis. Hoe krijg je nou die sfeer die gewenst is. In dit geval is ervoor gekozen om niet voor wit-wit te gaan maar voor een net-niet-wit, Ammonite. Voor dit huis de beste en mooiste wit. Door de kozijnen witter te maken, steken deze mooi af en ontstaat er nog meer sfeer. Dus met deze ‘kleine’ ingreep ontstaat al een heel nieuwe sfeer. Een sfeer waar zich heel fijn bij voelen én dat bij het huis past!

Laatst had ik iemand in de workshop ‘Moodboard jouw Stijl, die dacht in haar nieuwe huis ook weer voor de wit-wit te gaan als basiskleur. Toen zij echter haar moodboard had gemaakt, bleek dat dit helemaal niet overeenkwam met wat ze dacht. In haar moodboard kwam weinig tot geen wit-wit voor. Wanneer je je moodboard dan gaat vertalen naar een kleurenplan, is het handig om ook daadwerkelijk te kijken naar je moodboard en daar je kleuren uit te halen. Ondertussen is de boel geschilderd en je raadt het al…. Geen wit-wit, maar een net-niet-wit. Ze vertelden blij te zijn toch te hebben gekozen voor een net-niet-wit, omdat het nu de sfeer heeft die zij zochten.

Ben je door dit blog gaan twijfelen of je voor wit-wit moet gaan of toch voor een net-niet-wit? Denk goed na over de sfeer die je wilt bereiken, dat maakt het makkelijker een keuze te maken. Laat je me weten waar je voor gekozen hebt? Of wil jij een wit of licht huis, maar twijfel je over welke wit-tint je het beste kunt gebruiken en een beetje hulp? Ik denk graag met je mee. Wil je kleuradvies of een meer uitgebreid advies, neem dan even contact met me op. Dan bespreken we je wensen en kijken we welk advies het meest geschikt is.