Skip to main content

DIY | ‘Klein’ detail, groots effect

Ik hou van persoonlijkheid in huis, zodat je huis echt laat zien wie er woont/wonen. Persoonlijkheid kun je natuurlijk op heel veel manieren laten zien, maar geïnspireerd door letters in het algemeen en een super gave, kamerhoge poster met één letter erop, bedacht ik deze DIY.

De letter R is de eerste letter van de achternaam van mijn man en kinderen en huisvest ook de eerste letter van mijn achternaam, Peet, in zijn vorm. En daar komt bij dat ik het gewoon een mooie, volle letter vind om te zien. Een i had minder effect gehad ;-)

Omdat ik vaker werk met hout, had ik tussen mijn verzameling hout, nog een mooie multiplexplaat staan. Heb je dan nou niet.. bij de bouwmarkt hebben ze verschillende platen qua materiaal en dikte. Ik heb nu een reststuk gebruikt, maar een standaard plaat van 122x61 is groot genoeg. Ik had nog een plaat staan met een dikte van 9mm. Dit is goed, maar wil je nou een iets stevigere letter, kies dan voor 12mm.

Je kunt de letters natuurlijk in elk formaat maken; ook veel kleiner. Maar wil je een eyecatcher of statement maken, kies dan voor een groter formaat.

Dus wat heb je nodig voor deze DIY:

• Plaatmateriaal 122x61x1,2 cm
• Decoupeerzaag of gewone handzaag + figuurzaag
• Potlood
• Liniaal
• Schuurpapier
• Verf

En dan:

1. Kies een letter die jij mooi vindt en/of die een betekenis heeft voor jou. Teken deze over op het hout. Vind je dit lastig; Houdt dan een voorbeeld bij de hand zodat je in ieder geval de verhoudingen kloppend kunt maken. Een p,b,d of r in verkeerde verhoudingen ziet er echt minder mooi uit.
2. Zaag de vorm uit. Wil je de vorm duidelijker kunnen zien tijdens het zagen, schilder de vorm dan vóór je gaat zagen. Zo is de letter al duidelijk. Je moet toch twee keer schilderen… Boor bij letters als de b, d, p, o, r, q een gaatje in de hoek en zaag van daaruit het binnenste uit. Op de foto’s kun je zien dat ik een groot deel met een gewone zaag heb gedaan. Dat werkt natuurlijk super voor rechte lijnen, maar niet voor ronde vormen. Voor de buitenlijnen van de R ging het nog wel, maar voor binnenin werkt dat niet. Toen heb ik toch maar even een zaag geleend. Een handzaag zorg ervoor dat je minimale splinters hebt in tegenstelling tot een decoupeerzaag. Maar goed, dit schuur je grotendeels wel weg na het zagen en na het schilderen zie je eventuele stukjes die minder mooi zijn toch niet meer ;-)
3. Schuur de randjes goed glad.
4. Schilder de letter nog een keer en neem ook de zijkantjes (!) mee.
5. Wil je hem tegen de muur zetten en je muur niet beschadigen, plak dan op de achterkant van die kleine rubber stickertjes.
6. Klaar!

Succes en veel plezier! Deel je jouw letter met me? Dat kan via de mail, via Facebook of Instagram.