Skip to main content

TIPS | De juiste kleur voor in huis kiezen – 5 tips die het echt makkelijker maken

Sommigen schrikken bij het woordje kleur. Dat hoeft niet, want wit is ook een kleur. Nou ja officieel niet, maar in het dagelijks gebruik wel. Eerder schreef ik al een blog over verschillende tinten wit, dus daar ga ik nu niet verder op in. Dit blog geeft tips voor diegene die wel iets meer kleur in huis willen (en durven), maar die gewoon twijfelen of niet weten hoe ze dit het beste aan kunnen pakken. Want kleur, hoe licht, donker, fel of rustig ook, geeft sfeer aan je huis. Ik ben geen voorstander van knal-kleur, maar misschien jij wel! Ik ben wel van mening dat kleur in huis je huis écht gezelliger maakt. Maar hoe kies je nou de juiste kleur....

Wel vaker heb ik een blog over kleuren kiezen geschreven, maar ik merk dat er eigenlijk nog veel meer over te schrijven is, vandaar deze blog. Want weet je eindelijk welke kleur je op de muur wilt, dan moet je nog kiezen uit al die verschillende kleuren/tinten… aaaaah, help! De eerste stap heb je als het goed is al gezet en zo niet, begin dan met je te oriënteren op welke kleuren je mooi vindt. Kijk in bladen, bij anderen, op tv, op Pinterest of waar je ook maar bent. Maak dan een moodboard (dit helpt echt om vorm te geven aan je ideeën). Toch meer lezen over deze eerste stap(pen), lees dan de vorige blog .

En dan? Wat is dan handig om te doen.. om er voor te zorgen dat je de juiste kleur kiest:

1. Haal kleurstalen in huis! Je kunt bij de bouwmarkt kant-en-klare kleurstalen halen; Deze zijn echter wel klein.
2. Of koop kleurtesters. Hiermee kun je verschillende kleuren testen op je muur, zodat je op verschillende momenten de verschillende kleuren kunt zien óp je muur.
2.1 Wil je nou niet al die verschillende vlakken op je muur schilderen (want wellicht lastig er weer onder te krijgen wanneer je voor de lichtste variant gaat… kies er dan voor op iets dikkere A4 vellen te schilderen met je kleurtester en deze op te hangen. Hetzelfde effect, maar geen gedoe met schilderen.
2.2 Wil je wel vlakken op de muur schilderen, schuur dan voordat je je definitieve kleur erop schildert even de randjes van je kleurvlakken ligt op; Dan zie je de overgangen minder goed!
3. Gebruik een visualisatie-app (bijv. de Histor Kleurkiezer). Hiermee kun je een foto van de te schilderen ruimte via de app een andere kleur geven en zo het resultaat zien. Deze houdt echter geen rekening met alle facetten die invloed hebben op de kleur in de werkelijke ruimte, maar geeft je wel een goed beeld van de kleur in zijn algemeenheid.
4. Vind je het toch echt te lastig… vraag dan om hulp. Een interieurstylist of –ontwerper kan je hier heel goed mee helpen.

5. Oh, en deze tip zet ik er stiekem toch onder… Gewoon doen! Je hebt een kleur gevonden, maar twijfelt toch nog een beetje… Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je de wand over moet schilderen… Ja, dat is wellicht jammer van je tijd (en geld), maar is wellicht nog te overzien. En misschien valt het wél uit zoals jij had gedacht…

Kies je er toch voor om hulp in te schakelen en lijkt het je prettig dat een professional een kleurplan maakt of ter plekke met je mee komt kijken, neem dan contact op. Ik denk graag met je mee. Je kunt me bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Succes en veel plezier met kiezen!

Marlies