Skip to main content

DIY | Je eigen kunst maken? Ja zeker!

Want wat is kunst? Kunst is echt niet alleen voor kunstkenners...

Volgens Wikipedia is ‘Kunst de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Het omvat een breed scala aan menselijke activiteiten, waaronder schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwen, moderne mediakunst, theater, dans, muziek en zang, fotografie, film, architectuur, literatuur en poëzie.’

Liliansgalerie zegt hierover: Alles wat door een mens is gemaakt met als doel de menselijke zintuigen en geest te prikkelen door originaliteit en/of schoonheid, dat is kunst. Kunst is dus een heel breed begrip en een belangrijk onderdeel van onze cultuur’

Oke, dus het ‘theoretische’ gedeelte hebben we gehad… Nu het leuke deel. Het doen! Ga gewoon lekker aan de slag en maak het vooral omdat je het leuk vindt. Niet omdat het in een galerie of museum moet komen te hangen. Word jij er blij van, dan is het al goed.

Nu maak ik zelf wel vaker dingen; gewoon omdat ik het leuk vind en omdat het iets eigens / persoonlijks is. En omdat het persoonlijk is, is het ook origineel, want wat jij maakt, maar een ander nooit precies hetzelfde. Zo maakte ik laatst voor mijn werk als stylist bij Loods5 een schilderij. Dit doek was over en kon wel een nieuwe ‘print’ gebruiken. Super om te kunnen recyclen natuurlijk. Toen de styling moest worden aangepast aan het nieuwe thema, is het gehele doek over geschilderd in in blauw. Wellicht heb je zelf ook wel op zolder of gewoon aan de muur een schilderij hangen die je niet echt mooi meer vindt. Maak er iets nieuws van.

Hieronder het voorbeeld dat nu in Loods5 Duiven (blauw) staat:

En omdat ik het zo leuk vond om te doen, heb ik wat oude schildersdoeken van zolder gehaald (die ik ooit al eens gekocht had) en ben gaan schilderen.

Doeken die ik nav de bovenste foto gemaakt heb:

Ik neem je mee in de stappen die ik gezet heb. Lees ze door, kijk wat je er mee kunt en geef er lekker een eigen draai aan ;-)

Stap 1: Schilder de achtergrond.

a. Je kunt ervoor kiezen om de achtergrond effen te schilderen
b. Je kunt er ook voor kiezen om de achtergrond met kalkverf te schilderen, zodat er een stoer effect ontstaat. Schilder je er een paar keer overheen, dan wordt dit effect versterkt.
c. Wil je b nog meer versterken? Gebruik dat twee kleuren. Schilder bv eerst een donkere kleur en schilder er dan met een lichte kleur (vlekkerig) overheen

Stap 2: Kies je materiaal.

a. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om lekker te gaan schilderen (zoals het eerste voorbeeld).
b. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende materialen te kiezen: verf, stof, foto’s, hout, plaatjes uit een tijdschrift. Maak je eigen Mixed Art.

Stap 3: Kies je kleuren.

Stap 4: Nog geen inspiratie? Kijk dan eerst eens rond; in winkels, op internet…

Wat spreekt je aan? Kijk er naar en leg/klik het dan weg. Namaken is lang niet zo leuk. Gebruik het als inspiratie.

Stap 5: Nog steeds geen inspiratie (het kan ook gewoon een paar strepen zijn he?!?) Gooi het over een andere boeg. Gebruik een oud schilderij en geef er een moderne twist aan ;-) :

Bron: Eigen Huis & Tuin

En denk je nu nog 'Leuk hoor, maar dat is niets voor mij?' Bestel dan gewoon een paar mooie posters. Zo maak je je eigen art-wall: