Skip to main content

TIPS | Hoe geef je je kind het gevoel dat ze zelf mogen kiezen en kun je toch een beetje sturen bij het inrichten van hun eigen kamer?

‘Mama, ik zou eigenlijk wel een keer mijn kamer anders willen inrichten..’ Ja, dat snap ik, want Lego-huizen inrichten is leuk, maar je eigen kamer is natuurlijk nog leuker. Eerst schoof ik het een beetje voor me uit.. ‘Ja, als je…’. Later dacht ik ‘Ik snap het ook echt wel’. Dochterlief had een heel mooi stapelbed dat gemaakt is door opa. Dus daar zat ook nog wel enige emotionele waarde aan. Maar door dat bed, was er niets mogelijk op haar kamer. Het bed kon immers niet verschoven worden en dus was een andere indeling of ander kleurtje op de muur ook niet mogelijk. Dus als ze echt iets anders wilde, moest het bed weg….

Daar ging weer wat tijd overheen.. Totdat ze het weer een paar keer noemde. Toen dacht ik ‘Oke, waarom ook wachten totdat ze 10 is’. Zelf had ze ook een goede reden bedacht ;-). ‘Ik kan misschien nu toch niet mijn verjaardag vieren (door corona), dan kunnen we beter nu mijn kamer doen?!’.

En toen kreeg ik vakantie en ging onze geplande vakantie niet door… :-)

Gelukkig wist ik al dat dochterlief geen hele gekke kleuren of dingen op haar kamer wilde; ze wilde rust. Maar wat nou als jouw dochter of zoon dat wel wilt en jij dat toch enigszins wil beperken?

Stap 1: Laat je kind eerst eens tekenen hoe hij/zij zijn/haar kamer graag zou willen indelen. Help ze eventueel met tekening (en dit hoeft geen mooie tekening te zijn; teken wat hij/zij zegt (zie foto).

Stap 2: Kijk samen of dat een realistische indeling is. Zo niet, geef dan minimaal 2 mogelijkheden hoe of wat wel kan. Je kind kan dan kiezen. Maak ook hiervan een tekening/schets (ook dit hoeft niet mooi, als het maar duidelijk is).

Stap 3: Laat je kind kleuren kiezen. Laat hem/ haar plaatjes knippen, kleurenstalen uitzoeken en laat ze eerst zelf kijken wat ze willen. Kijk met ze mee (of achteraf), maar zeg nog niets.

Stap 4: Je hebt nu gezien wat je kind mooi vindt. Kun je je hierin vinden of vind je het echt niets? Past het bij je kind? Heb je geen zin om de kamer jaarlijks aan te pakken, kijk dan verder dan trends; dan is het nog belangrijker dat het bij je kind(s karakter) past. Geef je kind dat alternatieven. Weet je dat je kind van mint houdt, maar heeft hij/zij daar niet voor gekozen, geef dan nu die optie.

Mijn dochter had eigenlijk best mooie kleuren uitgekozen, maar het geheel was een beetje saai en paste niet echt bij haar. Toen heb ik kleuren gezocht waarvan ik wist dat ze het mooi vond en haar dit voorgelegd. Eerst gecombineerd met een kleur die ze zelf uitgekozen had en vervolgens met net een iets andere tint-. Zij mocht kiezen welk tint het uiteindelijk werd. En ook hier kun je enigszins sturen qua donker/licht van de kleurenstaal. Zo kwamen we samen tot de voor haar beste kleurkeuze. Ze is blij!! En ze heeft het gevoel dat ze helemaal zelf heeft gekozen. “Mama heeft een klein beetje geholpen”.

Zo kun je dat natuurlijk voor alle aspecten van de kamer aanpakken. Daar waar ze een keuze hebben, zelf laten kiezen. Daar waar je enigszins inspraak wilt hebben, iets sturen en daar waar ze geen keuze hebben.. wees duidelijk dat jij dat bepaald. Zo had ik nog een zelf gemaakt bed op zolder staan. Vast stond dat ze dit bed zou krijgen en ik geen ander bed zou kopen. ‘Mooi!’ zei ze. Dus ook dat is helemaal goed.

Nu volgt alleen nog de laatste fase van deze make-over... de styling. De foto's hiervan komen in een later blog, dus houdt deze pagina goed in de gaten als je het eindresultaat wilt zien!