Skip to main content

TIPS | Dit item is écht onmisbaar in je interieur!

Je interieur kent natuurlijk een aantal basis-items; producten waar je interieur niet zonder kan. Denk hierbij aan een bank, een salontafel of een fauteuil. En voor de eetkamer aan een tafel, eetkamerstoelen en lampen. Dit zijn natuurlijk de echte essentials. Maar jij wilt natuurlijk ook een huis dat niet alleen is ingericht met de basis; Jij wilt een huis dat laat zien wie jij bent en een huis waar je je prettig voelt. Een huis met sfeer.

Nummer 1!

Er zijn een aantal items voor je interieur dat hieraan voldoet, maar het vloerkleed is echt nummer 1! Een vloerkleed doet zovéél voor je ruimte: hij verbindt, hij geeft warmte, hij geeft contrast en vooral geeft hij sfeer (en gezelligheid). Zonder een vloerkleed wordt een ruimte al snel als kaal ervaren. Ken je dat, dat je een kamer binnenkomt en denkt ‘mooi, maar… ik mis iets’? Je zult zien dat het in deze gevallen vaak ontbreekt aan een vloerkleed (of een van de andere essentials).

Dat een vloerkleed sfeer brengt, kun je waarschijnlijk wel voorstellen en dat een vloerkleed warmte geeft (letterlijk en figuurlijk) ook wel. Maar hoe verbindt een vloerkleed en hoe geeft een vloerkleed contrast (en waarom heb je dat nodig?)?

Verbinding
Met een vloerkleed kun je letterlijk verbinding maken tussen de losse onderdelen. Wanneer jij de voorpoten van de bank op het kleed zet, een tafeltje erop zet en aan de zijkant van het kleed óók met de voorpoten op het kleed een fauteuil, zijn alle elementen van de zithoek met elkaar verbonden. En leg nu het kleed eens 10 cm voor de bank en de stoel ook net naast de bank. Wat doet dat met de zithoek? Ik zou zeggen, probeer het eens! Je zult zien dan de eerste optie de ruimte prettiger en sfeervoller maakt.

Contrast
Een vloerkleed dat contrast geeft? Een ruimte heeft contrast nodig; contrast in materiaal en/of kleur. Je kunt een ruimte inrichten met alleen maar witte items, maar wél in verschillende materialen en je kunt een ruimte inrichten met alleen maar witte items, maar dan zonder contrast. Je zult zien dat de ruimte dan saai en sfeerloos wordt. Wissel daarom altijd harde materialen (zoals hout, metaal, steen, beton, glas enz.) af met zachte materialen (zoals stof, wol, leer enz.).

Oke, nu begrijp je hoe belangrijk een vloerkleed dus eigenlijk is in je interieur. Maar hoe kies je nou het juiste vloerkleed?

Het juiste vloerkleed

Om het juiste vloerkleed te kiezen zijn een aantal dingen belangrijk:

• Welke functie heeft (de plek van) je vloerkleed? (functies afbakenen: eetgedeelte, zitgedeelte, louncheplek, leesplek, slaapkamer, badkamer, terras) • Welke sfeer heeft de ruimte? (bepaal dit eerst)
• Welke afmetingen heeft of mag je vloerkleed (max.) hebben?
• Welk materiaal?
• Welke kleur?

De plek van je vloerkleed heeft heel veel invloed op je materiaalkeuze. Het ene materiaal is bijv. beter geschikt voor de badkamer dan het andere. Jij wilt misschien als je uit bed stapt wel een hele fijne, zachte ondergrond in plaats van iets ruws of kouds.

De afmeting van het vloerkleed wordt bepaald door een aantal factoren:

• Hoeveel ruimte heb je?
• Hoeveel ruimte heb je nodig om alle onderdelen te verbinden?
• Hoeveel ruimte heb je bv nodig om een stoel naar achter te schuiven in het geval van een kleed in de eetkamer?
• Enne, niet onbelangrijk… Wat vind je mooi?

-TIP- Wanneer je antwoord hebt op al deze vragen, vraag dan vloerkleed-stalen aan om thuis ook te kunnen zien hoe het kleed lijkt op de bestaande plek. Of laat een vloerkleed op zicht komen. Zo kun je het beste zien hoe het kleed staat.